Украинското външно министерство извика полския посланик в Киев във връзка с "неприемливи изказвания" на Марчин Пшидач, ръководител на Бюрото за международна политика в кабинета на Анджей Дуда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"На срещата беше подчертано, че изказванията за "неблагодарно отношение" на украинците към помощта на Полша са неверни и неприемливи", заяви говорителят на украинското външно ведомство Олег Николенко. 

Полски медии съобщиха, че вчера Пшидач е говорил за евентуално удължаване на забраната за внос на украински селскостопански стоки и е призовал Киев да покаже, че оценява подкрепата, оказана му от Полша в хода на войната с Русия.

"Сега най-важно е да защитим интереса на полските фермери", заявил Пшидач. "Мисля, че би било от полза за Киев да започне да оценява ролята, която Полша изигра за защитата на украинските интереси през последните месеци и години", допълнил той.

Пет централноевропейски страни, сред които и Полша, искат ЕС да удължи забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна до края на годината, отбелязва Ройтерс. Въпросната мярка изтича на 15 септември. 

Миналия месец полският премиер Матеуш Моравецки каза, че Варшава няма да разреши вноса на украински селскостопански стоки след тази дата, независимо от това какво ще реши Брюксел.