Непредсказуемите ветрове и сушата създават трудности за пожарникарите, които се борят да забавят горския пожар с площ 70 000 акра (283,28 кв.км), който започна в калифорнийския национален резерват Мохаве и се разпространи през границата в Невада днес следобед, предаде ДПА, съобщава БТА.

Федералните противопожарни служби съобщиха, че към 14:00 ч. (21:00 ч. по Гринуич) вчера пожарът в Йорк изобщо не е бил овладян.

"През последните няколко дни в региона имаше пориви на вятъра от юг - югозапад и това помогна за изтласкването му на североизток", каза Ашли Никърсън , метеоролог от Националната метеорологична служба в Лас Вегас . "Също така в района имаше дъждове и гръмотевични бури, които предизвикаха внезапни непостоянни ветрове, а това наистина затруднява овладяването на пожара."

Никърсън добави, че трудните условия не се очаква да се подобрят през следващите няколко дни, тъй като ветровете продължават да са с пориви от 32 до 48 км/ч в час, а влагата се увеличава, което създава възможност за още гръмотевични бури.

Пожарът е започнал в Националния резерват Мохаве и за пръв път е бил забелязан в петък, според Стефани Бишъп, служителка на Службата за националните паркове за обществена информация. Причината за пожара все още не е установена, добави тя.

Властите на окръг Кларк посъветваха обществеността да избягва щатския път 164 в Невада и заяви, че пожарната му служба се готви да премине към активни действия, за да защити жилищните райони. Длъжностни лица съобщиха, че на риск може да са изложени районите на Ниптън и Сърчлайт в Невада, но все още не е разпоредена евакуация.

Службата за националните паркове и щатски власти предоставят ресурси в подкрепа на усилията за потушаване на пожара, които включват въздушни и наземни екипи с численост общо 219 души.