“Престъпленията трябва да бъдат наказвани, за да не се превърнат в правило. Съдиите трябва да прилагат закона в цялата му строгост. Защото той освен буква има и дух. И ако не го знае някой, трябва да си нареже дипломата с макетно ножче на 400 парчета! А ако си мисли още, че е прав, да я скрепи после с 400 шева!”

Това написа председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в публикация във фейсбук, в която остро реагира срещу скандалния случай с нарязаното с макетно ножче момиче, което има 400 шева на раните си, а нападателят ѝ е пуснат на свобода, защото деянието е окачествено като лека телесна повреда от съда. Георгиев е и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет. 

"В четвъртък в общинския съвет гласувахме увеличение на броя на безплатните услуги по Правната клиника срещу домашно насилие, която създадохме с Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation. Увеличение с 50%. Не от хубаво го гласувахме.  От август 2022 до август 2023 година 97 жени са потърсили и получили безплатна адвокатска помощ или консултация с психолози по общинската програма от Фондация "Анимус". Издадени са десетки ограничителни заповеди", отчете още той.

Ето и цялата реакция на Георгиев, който напомни и къде може да се търси правна помощ при такива случаи в София:

Поредно отвратително престъпление - изверг е нарязал с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора. Обръснал ѝ е насила главата, счупил ѝ носа, пребил я е, цялата е в прорезни рани. Лекарите са направили 400 шева на раните ѝ.

Това е още един случай на домашно насилие. Всеки следващ е по-брутален. Кара те да останеш безмълвен. Да се чувстваш безсилен. Дори и да си силен мъж или жена. Трябва обаче да реагираме публично, шумно, твърдо и с цяло гърло всеки път след всяко поредно престъпление. Не само заради жертвите. А заради нас самите. За да покажем, че в нашето общество има НУЛЕВА толерантност към домашното насилие. Че е недопустимо и е огромен проблем в България. За да държим сметка на институциите да си свършат работата - полицаите, прокурорите, съдиите.

Наскоро един мъж ми писа под публикация за поредното обучение, което организираме - да ми се кара защо съм работил по темата и съм се месил в семейните въпроси. Не са семейни, господине, скъпи съгражданино, цивилизационни са.

В четвъртък в общинския съвет гласувахме увеличение на броя на безплатните услуги по Правната клиника срещу домашно насилие, която създадохме с Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation. Увеличение с 50%. Не от хубаво го гласувахме. Защото за една година имаме 97 случая в София и се изчерпа лимитът. Точно така - от август 2022 до август 2023 година 97 (деветдесет и седем) жени са потърсили и получили безплатна адвокатска помощ или консултация с психолози по общинската програма от Фондация Анимус. Издадени са десетки ограничителни заповеди.

Престъпленията трябва да бъдат наказвани. За да не се превърнат в правило. Съдиите трябва да прилагат закона в цялата му строгост. Защото той освен буква има и дух. И ако не го знае някой, трябва да си нареже дипломата с макетно ножче на 400 парчета! А ако си мисли още, че е прав, да я скрепи после с 400 шева!

Може да намерите повече информация за Правната клиника на сайта на Столичния общински съвет: https://council.sofia.bg/legal-clinic