Вече е официално - "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и ДПС внесоха в деловодството на Народното събрание проекта за изменения в Конституцията.

Макар за целта да се изискват само 60 депутатски подписа, под него са се подписали всичките 166 народни представители на трите формации (Те са общо 167, но точно днес бе гласуван отказът на депутата от ПП-ДБ Петър Петров от мястото му в НС, б.р.).

Проектът е общ, макар да стъпва основно на този, разработен от обединението и представен миналата неделя. В него са отразени и идеи на ГЕРБ и Движението.

166 гласа засега означава, че проектът тръгва по т.нар. бавна писта, за да се приемат изменения за едва няколко месеца са нужни 180 гласа. Засега БСП и "Има такъв народ" отказват разговори за подкрепа. От "Възраждане" такава не е и търсена.

Работата по него ще започне веднага след едномесечната депутатска ваканция.

Проектът бе представен отново днес накратко само от представители на ПП-ДБ - съпредседателите на двете формации Христо Иванов, Атанас Атанасов и Кирил Петков, Надежда Йорданова и Никола Минчев.

Както Клуб Z писа подробно, сегашният Висш съдебен съвет за разделя на два самостоятелни съвета - съдийският с превес на професионалната квота, а прокурорският - на парламентарната, орязват се сериозно правомощията на главния прокурор. 

Служебният кабинет остава, но във формат "гръцки вариант". Президентът само ще издава указ за назначаване, но премиерът може да бъде посочен само измежду председателя на Народното събрание, председателя на Конституционния съд или управителя на Българска народна банка. Премиерът ще подбира екипа си.

Въвежда се индивидуалната конституционна жалба, 24 май ще бъде обявен за национален празник с основния закон и др.

Очаквайте подробности