Генерал Абдурахман Чиани обяви по националната нигерска телевизия, че е новият ръководител на Националния съвет за съхранение на отечеството - хунтата, свалила от власт президента на Нигер Мохамед Базум, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Франция, бившата колониална метрополия на Нигер, осъди преврата, докато рапространен в интернет аудиоапис, приписван на собственика на руската частна паравоенна групировка "Вагнер", го приветства.

Генерал Чиани досега беше началник на президентската гвардия. Днес той оправда военния преврат, извършен в Нигер, с влошаване на ситуацията със сигурността в страната, където действат джихадистки групировки.

Чиани добави, че при управлението на Базум се е говорело, че всичко в страната е наред, а всъщност суровата реалност е  съвсем друга. В Нигер има смърт, има хора, принудени заради джихадисткото насилие да напуснат домовете си, има унижения и гняв, допълни генералът.

Според него подходът, възприет от досегашните власти за гарантиране на сигурността в Нигер, не е позволил страната да стане по-сигурна въпреки тежките саможертви на нигерците и ценната подкрепа на външните партньори на страната.

Франс прес отбелязва, че генерал Чиани е бил назначен начело на президентската гвардия през 2011 г. при президента Исуфу Махамаду, предшественик на Базум.

Чиани не присъстваше на речта на пучистите по националната телевизия, в която те обявиха в сряда вечерта, че извършват преврат. Той беше представен по време на нея от заместника си полковник Иброх Абаду Башару.

Сваленият държавен глава е държан от сряда сутринта в президентски дворец. Там той се намира в частната си резиденция.

Франция осъди преврата

Франция решително осъжда военния преврат в Нигер, който създава опасност за целия регион, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, който е на посещение в Папуа Нова Гвинея, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Освен това Макрон призова нигерския президент Мохамед Базум, който е блокиран от военни в президентския дворец в Ниамей, да бъде освободен.

"Този държавен преврат е напълно нелегитимен и изключително опасен за нигерците, за Нигер и за целия регион. По тази причина призоваваме за освобождаване на президента Базум и за възстановяване на конституционния ред", каза френският президент на обща пресконференция с премиера на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе.

Подобен призив отправи по-рано днес и френската външна министърка Катрин Колона, която придружава Макрон при визитата му в Папуа Нова Гвинея. 

В същото време Асошиейтед прес, разпространи снимки от Ниамей от 26 и 27 юли, на които се виждат привърженици на Базум да демонстрират с лозунги против преврата и привърженици на военните да развяват руски знамена.

Запис на глас, приписван на Пригожин, хвали метежа

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който си остава активен въпреки неуспешния му опит за бунт срещу висшето руско военно ръководство в края на юни, похвали нигерския военен преврат. Той определи това като добра новина и предложи услугите на своите бойци, за да възстановят и пазят реда в африканската държава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В аудиопослание в канали в приложението "Телеграм", свързвани с "Вагнер", гласът, дефиниран като притежаващ отличителните белези на този на Пригожин, не говори за евентуална роля на "Вагнер" в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение на Нигер от западните колонизатори.

"Случилото се в Нигер не е нищо друго освен борбата на народа с колонизаторите, с онези колонизатори, които се опитват да пробутат техните правила на живот на нигерците, както и да наложат своите условия", казва говорещият и допълва, че тези колонизатори се опитват да запазят Африка и наложените от тях правила и условия там в състоянието, в което са били те отпреди стотици години.

Ройтерс не е в състояние да потвърди дали гласът от аудиопосланието е действително този на ръководителя на "Вагнер".

Говорещият в записа определя преврата в Нигер като спечелване на независимост за народа на тази страна.

"Останалото ще зависи несъмнено от гражданите на Нигер и от това колко ефективно ще бъде управлението там", допълва той. "Но основното е, че те се отърваха от колонизаторите", се допълва в съобщението.

Русия, използвайки паравоенната си група "Вагнер" продължава да разширява влиянието си в Северна и Субсахарска Африка, където националните власти не успяват да се справят с джихадизма, представен от клонове на Ал Кайда и на Ислямска държава. Такива са случаите в Централноафриканската република, Мали и Буркина Фасо (бившата Горна Волта).

В тези някогашни френски колонии антизападните чувства са силни и са подхранвани от руска хибридна пропаганда, главно през социалните мрежи. Освен от хроничната несигурност населението тук страда от типичните за почти цяла Африка бедност, лошо управление, ендемична корупция, природни бедствия като опустошителни суши и наводнения, които влекат след себе си масов глад.

Превратът в Нигер беше седмият от 2020 година насам в пояса държави на юг от Сахара, по-голямата част от който е известен като Сахел. Значителна част от него е полупустинна територия, спохождана от циклични хуманитарни кризи.

До неуспелия си метеж в Русия в края на юни "Вагнер" беше удобен външнополитически инструмент на Москва, защото е частна групировка и официално не ангажира руската държава. Сътрудничещите с нея африкански режими позволяват на "Вагнер" да експлоатира на безценица природните ресурси на страните им и да се обогатява в замяна на закрилата от джихадистите, която осигурява. Наблюдатели още се питат дали Кремъл ще позволи този бизнес да продължи.

Колона призова Базум да бъде освободен, тъй като това е предпоставка за възстановяването на конституционния ред в Нигер.

Ситуацията с преврата в Нигер още е неясна и участниците в него все още имат време да се вслушат в призивите на международната общност и да върнат на власт законния президент на страната, заяви днес пред журналисти  Колона, цитирана от Ройтерс. Тя придружава Макрон в пътуването му.

"Ако ме чувате да говоря за опит за държавен преврат, това е защото не смятаме, че ситуацията е стигнала до развръзката си", каза Колона, цитирана от френски медии.

Базум е блокиран от гвардейци в президентския дворец в столицата Ниамей и не е ясно кой е на власт в Нигер, след като задържалите президента военни заявиха, че свалят от власт държавния глава.

В изявление на армията, подписано от началника на генералния щаб на нигерските въоръжени сили, се казва, че тя подкрепя военните, блокирали президента, и че целта ѝ да предотврати дестабилизиране на Нигер.

Колона каза, че Макрон е разговарял днес по телефона с Базум, който е в добро здраве. 

Председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат каза, че е разговарял вчера с президента на Нигер Мохамед Базум, когото войниците от президентската гвардия обявиха за свален, предаде Ройтерс.

"Той е много добре. Дори днес разговарях с него. Той е добре", заяви Махамат в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка, която се провежда в Санкт Петербург.

В сряда Махамат осъди действията на гвардейците, които според него са опит за преврат. В публикация в социалните мрежи вчера сутринта Базум призова демократичните сили да се противопоставят на завземането на властта.

Кой е лидерът на хунтата?

Шейсет и две годишният генерал Чиани е бивше военно аташе в нигерското посолство в Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той беше първият офицер, стигнал до мястото в района на Билма, в Северен Нигер, където през 1989 г. се разби френски самолет със 170 души на борда след взрив на бомба в куфар. Тогава генералът бе награден, защото е обезопасил мястото, на което са паднали останките от самолета.

Генерал Чиани се отличи и като ръководител на батальон в Агадез и води военни операции в нигерската пустиня срещу контрабандисти и наркотрафиканти.