Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин, който предполагаемо е в изгнание в Беларус, беше фотографиран тази седмица в Санкт Петербург по време на срещата Русия-Африка, съобщава Би Би Си.

Той е бил забелязан да се ръкува с посланик Фреди Мапука, висш държавен кадър на Централноафриканската република.

Снимката беше публикувана във фейсбук от Дмитрий Сити, който предполагаемо ръководи операциите на "Вагнер" в ЦАР.

Това е първата документирана проява на Пригожин в Русия след провала на бунта му през юни.

Би Би Си е удостоверила автентичността на снимката чрез софтуерно лицево разпознаване и е получила 99 процента съвпадение.

Детайлите в интериора, който се вижда като фон на снимката, също съвпадат с обстановката в хотел "Трезини палас", който според руските медии е собственост на Пригожин. 

Връзката на врата на Мапука е с отличителен модел, който е идентичен с тази на връзката, носена от делегатите на срещата на върха.

При търсене на същото изображение не са били открити никакви по-ранни копия, което показва, че се е появило онлайн наскоро.

В богатата на диаманти ЦАР действат няколкостотин наемници на "Вагнер", които помагат на правителството в битките му срещу бунтовнически групи. 

Миналата седмица Пригожин се появи в Беларус. Видео в канали в Телеграм, свързвани с "Вагнер", го показа как посреща бойци и описва последните събития на фронтовата линия като срамни. Намеква и че "Вагнер" може да се върне във войната на следващ етап.