Договорката между лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" бюджетът да бъде приет започна да се спазва. Това стана ясно днес, когато депутатите дебатират бюджета на второ четене.

В първия важен параграф бе заложено, че фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде попълван чрез облагане на свръхпечалбите на производителите на ток, като ресурсът ще осигури изплащане на компенсации на бизнеса, ако цената на тока надхвърли 200 лв/мвтч. В бюджетната комисия Делян Добрев и Цончо Ганев предложиха този параграф да отпадне, като това бе прието с гласовете на представителите на ГЕРБ, "Възраждане" и "Има такъв народ.

Днес обаче предложенията на Делян Добрев и Цончо Ганев бяха отхвърлени, като за тях гласуваха от "Възраждане", "Има такъв народ" и 4 депутати от ГЕРБ. Текстът на Министерството на финансите бе подкрепен от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и БСП.

Част от депутатите заподозряха финансовия министър, че иска да сложи ръка върху многомилиардния фонд, в който предприятия, печелещи от свръхвисоки енергийни цени, правят отчисления, за да се дават помощи на другите фирми, които пък страдат от скъпотията. Други го упрекнаха, че отново лансира прилагане на схемата на калпак, при което субсиии се дават и на бизнеси, които изобщо нямат нужда от подкрепа. Трети критикуваха Асен Василев, че си "присвоява" част от фонда, която е отредена за малки и средни фирми по европейския механизъм SAFE  - 700 млн. лева.

"Изобщо не става въпрос за компенсация за бизнеса, а за данък, въведен с европейска директива, който важеше до 30 юни т.г., и понеже на финансовия министър не му стигат парите, иска да продължи този механизъм до края на тази година", заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Според него тези средства ще ги вземе бюджетът и "я ги даде на фонда, я не".

"Финансовият министър или нагло лъже от тази трибуна, или нищо не разбира", добави депутатът.

"Ако прочетете разпоредбата, всички средства влизат директно във фонда, а не в държавния бюджет", отговори му Асен Василев.

"Хайде да не лобираме за частни фирми, като отменяме нещо, което е работило за всички фирми", предложи той.

"Ясно е, че този хасковски гамбит ще го гледаме цял ден", опита се да сложи край на споровете съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Атанас Атанасов.

Единият управляващ партньор нарече финансовия министър на другия управляващ партньор „лъжец“, отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Това е защото става дума за пари и как те да бъдат разпределени. БСП предупреждава за две бомби в бюджета и едната е дали средствата от енергийните дружества ще влязат в него", посочи Нинова.

Другата, по думите ѝ, била свързана с парите по плана за възстановяване.

"Василев е заложил средствата като приходи в бюджета, ако не влязат, няма да са изпълнени изискванията за еврозоната", добави лидерът на социалистите.

Тя предположи, че ако има  недостиг, той ще бъде компенсиран с рязане на заплати и доходи.

"Целта е да има сигурност на българския бизнес и таван на цените на електроенергията до 200 лв за мегаватчас, а  оттам да няма ръст  в цените на стоките, заради тока", коментира Венко Сабрутев (ПП-ДБ).  "Всички предложения за отпадане на този механизъм са хиперболистки", смята той.

"Докажете, че не сте лобистки партии", обърна се Сабрутев към другите политически сили.

Според председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев е по-добре засега този механизъм да остане, защото важи за държавните и за частните дружества.

Заплатите - по банков път

Депутатите решиха всички компании с персонал от над 100 души да превеждат заплатите им по банков път. Това е записано като промени в Закона за ограничаване на плащания в брой и беше гласувано през преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за тази година.

Според промените се допуска изключение за еднодневните трудови договори на земеделските стопани.

Задължени да плащат по банков път заплати са и всички доставчици на храни и кетъринг услуги. Мотивът на Министерството на финансите е, че трябва да се изсветлява бизнесът.

От опозицията - "Възраждане", "Има такъв народ" и "БСП за България", възразиха срещу това решение с мотив, че, първо, се натоварва бизнесът излишно и, второ, в много малки населени места няма банкомати.

По думите на финансовия министър Асен Василев, той има уверение на Асоциацията на банките в България, че във всички пощенски клонове в страната ще бъдат поставени банкомати и тегленето на суми до размера на минималната работна заплата от тях ще е безплатно.