Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), оглавявана от премиера Педро Санчес, изключи възможността да подкрепи правителство на консервативната Народна партия (НП) след победата на НП на предсрочните парламентарни избори в неделя, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Министърът по въпросите на правителствените отношения с парламента Феликс Боланьос определи и като „напълно невъзможен“ варианта отделни депутати на социалистите да нарушат партийната дисциплина и да гласуват в парламента в подкрепа на кандидата на НП за министър-председател Алберто Нунес Фейхоо.

Въпреки че консерваторите спечелиха изборите в неделя, те ще имат само 136 депутати, което е далеч от необходимите 176 са самостоятелно управление.

Единствената партия, която даде сигнал, че е готова да подкрепи кандидатурата на Фейхоо за премиер, е дясната популистка формация „Вокс“. Но дори и техните 33 депутати няма да бъдат достатъчни за съставяне на правителство.

Във вторник Фейхоо призова ИСРП да гарантира „стабилността“ на четвъртата по големина икономика в ЕС, която е и ротационен председател на Евросъюза до края на годината, като подкрепи правителство, оглавено от него, в качеството му на победител на изборите.

Боланьос отговори, че НП от доста време „обижда и разпространява лъжи“ по адрес на социалистите и другите партии и затова консерваторите са се озовали в сегашното си състояние на пълна изолация.

На изборите в неделя ИСРП спечели 122 места. Но вероятността и те да успеят да съставят правителство е малка. Освен подкрепата на лявата коалиция „Сумар“ и няколко по-малки регионални партии ще им бъдат нужни и гласовете на „Заедно за Каталуния“ („Жунтс пер Каталуния“), политическата сила на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Брюксел.

От партията обявиха, че ако ИСРП иска да получи подкрепата им, Санчес ще трябва да поеме ангажимент за организиране на референдум за независимост на Каталуния.

В резултат на всичко това преобладващото мнение в Испания е, че вероятно ще се наложи да има нови избори, които да се състоят до края на тази или в началото на следващата година.