„До февруари 2024 г. ще бъде изготвена техническата спецификация за възлагане на обществената поръчка, а до март 2024 г. сме поели ангажимент да се обяви обществената поръчка за построяването на детската болница. "

Тези са заложените срокове в управленската програма на правителството за изграждането на Националната детска болница, съобщи на правителственото заседание в сряда премиерът Николай Денков.

Най-важната точка на днешното заседание на Министерския съвет е приемането на управленската програма на правителството, обяви той в началото. Като специално подчерта, че това ставало предсрочно. 

„Законовият срок е три месеца от съставяне на правителството. Тази програма е съгласувана внимателно с политическите сили, които подкрепят това правителство в Народното събрание. Очакваме тази подкрепа да продължи и през следващите месеци“, добави Денков. 

Освен графика за строежа на детската болница другият пример, който даде премиерът беше какво е разписано в програмата за изграждането на спешната медицинска помощ по въздух. Според него подходът за това, заварен от редовното правителство, е бил погрешен и е било наложително да бъде коригиран. 

"По подобен начин има конкретен график, съгласуван между двете министерства - на транспорта и Министерство на здравеопазването, по отношение на системата за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.”

„Във всеки един от секторите, са заложени мерки, които съответстват на нашите приоритети и също така са свързани с подобряването на условията на живот на хората и на бизнеса в България“, каза още премиерът. 

Той напомни, че програмата на правителството е пряко свързана с бюджетите на държавата за 2023 и 2024 година.