Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет явно е заключила темата с назначаването на ad hoc прокурора, който трябва да разследва Борислав Сарафов и излиза в лятна ваканция.

Това е видно от дневния ред на последното заседание на кадровиците за месеца тази сряда, където таква точка не присъства. Въпреки че бяха длъжни да назначат съдия Даниела Талева, избрана за разследващ сигналите срещу изпълняващия функциите главен прокурор, още преди две седмици.

Това само по себе си не е изненада - на две поредни заседания прокурорската колегия използва всякакви еквилибриистики само и само да не стартира процедурата, която по същество е приетия преди месец от парламента механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници - съгласуван с Брюксел при две правителства.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, както и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, предупредиха, че този отказ може да ни коства очакваното влизане в Шенген. Причината е, че присъединяването ни неформално се обвързва с механизма и върховенството на закона. С приемането на механизма Европейската комисия официално обяви край на мониторинга над България, а за Шенген започна да се спряга този октомври. Кадровиците на колегията обаче ще се завърнат на работа чак през септември, когато и депутатите, към които те отнесоха въпроса.

Както Клуб Z писа, на 7 юли чрез жребий в системата за случайното разпределение на делата съдия Талева бе избрана за прокурор, който да разследва сигнал срещу Сарафов. Както изисква процедурата, Върховният касационен съд, който администрира списъка с желаещи да са ad hoc прокурори съдии с ранг "върховен", както и списъка на получените сигнали по новия механизъм, незабавно изпрати уведомление до прокурорската колегия за избора. По закон колегията просто трябваше да я назначи за прокурор след уведомлението, но... започна да шиканира процеса.

На заседанието си на 12 юли кадровиците само обсъдиха избора на Талева, катосе позоваха на питането бившия главен прокурор Иван Гешев до Конституционния съд относно механизма за разследване и решиха да продължат дискусията на следващото си заседание. 

То се проведе на 19 юли и без изненада, Сарафов пак бе спасен. Този път с аргумента, че има законодателна дупка в текстовете от юни - казусът, по който се задейства новият механизъм, бил преписка срещу Сарафов не в качеството му сега на "и.ф. главен", а на заместник. Затова парламентът трябвало да поправи текстовете си. Макар в закона ясно да пише, че в случая механизмът е приложим и за Главния, и за заместниците и юристите да са категорични, че това е така.

"Следвайки стриктно чл. 30, ние не можем към момента да назначим колегата Талева, тъй като тя е нарочена да разследва престъпления на зам.-главен прокурор, а там пише само главен", обявиха от колегията. Нищо, че чл. 411з от НПК ясно обобщава, че "разпоредбите на тази глава се прилагат за престъпления от общ характер, извършени от заместник на главния прокурор".

Писмо от прокурорската колегия до парламента с искане за законодателни промени до края на миналата работна седмица така и не бе пристигнало, показа проверка на Клуб Z. Пак миналата седмица мнозинството прие окончателно промени именно в Закона за съдебната власт и дори да имаше желание за някаква поправка, сроковете за такава бяха изтекли. А желание нямаше, защото юристите в парламента са категорични, че няма нужда от такава и колегията незабавно трябва да назначи Талева. Което очевидно няма да се случи и тази седмица.