Искане за дисциплинарно уволнение на директора на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев е внесла днес в Министерството на културата адвокат Десислава Каменова, съобщи "Площад Славейков". Основанието е „сериозни пропуски и неизпълнение на задължителните му функции“.

Каменова е инициатор на публична подписка за прозрачност и отговорност в управлението на Народния театър. Подписката е подкрепена от 1500 граждани. Исканията са институциите да разгледат сериозно искането за дисциплинарно уволнение на Василев и да предприемат необходимите действия за преструктуриране на управлението на институцията, за да се възстановят доверието и просперитетът на театъра. 

От есента на м. г. в Народния театър има напрежение като опонентите на директора посочват, че в основата му са поредица от кадрови решения на директора. Най-противоречиво се оказа назначаването за пиар на театъра на популярна фигура от ДПС - Велислава Кръстева. Режисьорът Александър Морфов поиска оставката ѝ като предаде посланията си с надписи по вратата на кабинета ѝ. През пролетта на т.г. Василев реши, че ще реши проблема като уволни Морфов, от театъра си тръгна и Кръстева. Но напрежението остава - последно преди дни акторът Камен Донев обяви, че няма да продължи да играе в "Животът е прекрасен" на сцената на Народния.