Клубът по американски футбол от НФЛ "Вашингтън Къмандърс" стана най-скъпозакупеният в историята на спорта, след като собствениците на отборите в лигата одобриха сделка за $6,05 милиарда, предават агенциите.

Толкова плаща Джош Харис на Дан Снайдър и неговата съпруга Таня, доскорошните собственици на тима от щатската столица.

Харис, който има дялове в баскетболния "Филаделфия 76ърс", хокейния "Ню Джърси Девълс" и английския "Кристъл Палас", се споразумя със семейство Снайдър на 12 май. След това споразумението мина процедури, последната от които бе вота в НФЛ. 

Рекордът за продажба на спортен клуб доскоро държеше "Денвър Бронкос" - друг тим от НФЛ, който премина под контрола на Роб Уолтън срещу $4,650 млрд. през м.г.

Третата най-скъпа спортна сделка в историята е за английския футболен клуб "Челси", чиито акции бяха закупени от Тод Боули и негови партньори за 5,3 милиарда през същата 2022 г.

"Поздравления на Джош Харис и водената от него инвестиционна група. Джош ще бъде великолепно попълнение към НФЛ. Той има впечатляващо досие в сферата на бизнеса и спорта, а водената от него група е със здрави връзки с Вашингтон. Приветстваме ги като добре дошли в НФЛ", пише комисионерът на НФЛ Роджър Гудел в официално изявление.

"Срещнах се с Джош преди няколко години. През последните месеци обаче имах възможността да го опозная по-добре и с това затвърдих впечатлението си, че неговата цел е да печели и да създаде франчайз, с който хората се гордеят. Той иска Вашингтон да има положително влияние върху обществото", добавя той.

Харис заяви на пресконференция, че е бил привърженик на "Вашингтон" през целия си живот и че се радва, че вече е собственик на отбора.

"За мен обаче вече не е достатъчно да бъда фен. Целта ми е да бъда успешен собственик и да печеля титли. "Вашингтон" трябва да има положително влияние върху обграждащата го общност и да предложи на феновете вълнуващи преживявания, каквито имах аз като дете, добави той. - Посланието ми към отбора и феновете е, че във Вашингтон започва нова ера. Време е за работа."

Смяната на собствеността бе сигурна, тъй като към Снайдер се водят разследвания за сексуален тормоз, неетично поведение на работното място, финансови злоупотреби и други. Освен всичко това, бизнесменът така и не направи "Вашингтон" успешен за почти четвърт век. За 24-те години под негово управление "Командърс", до скоро известни като "Редскинс", имат баланс 164-220-2 (победи-загуби-равни) и само шест участия в плейофите. 

За последно "Вашингтон" прескочи редовния сезон през 2020 г. Отборът обаче продължава да няма плейофна победа от 2005-а насам, когато преодоля първия кръг срещу "Тампа Бей Бъканиърс "и отпадна в следващия от "Сиатъл Сийхоукс".

Името "Редскинс" бе сменено покрай вълненията в САЩ след убийството на Джордж Флойд от полицай на 25 май 2000 г. Счете се, че то е расистко и обидно спрямо индианците. Известно време клубът се наричаше само "Вашингтон", преди наскоро да бъде кръстен "Командърс". Цветовете бяха запазени.