Граждани на Руската федерация активно купуват жилища във временно окупирания Мариупол и документи за тях. Всъщност обаче самите апартаменти не представляват интерес за тях, уточнява съветникът на кмета на окупирания град Пьотр Андрюшченко, цитиран от "Униан".

"Това е сложна прагматична история, от една страна. От друга страна, много е просто. Те купуват документи, а не апартаменти. Плюс ипотека. Въпросът е, че когато се регистрират в Мариупол, по-специално, те имат право да получат компенсация от руския бюджет, ако има ипотека. Затова купуват документи".

Андрюшченко обяснява, че разходите за придобиването на документите, ако се изчислят заедно с получените компенсации, са много изгодни.

"Освен това излъчват реклама в Руската федерация, в азиатската част на Руската федерация. Продължава от около февруари, показва как всичко ще бъде наред и страхотно, не е ясно кога".

Както той отбеляза, десетки обяви за продажба на недвижими имоти в Мариупол се появиха на руски сайтове. Цената варира от 2 до 5 милиона рубли. Освен това в окупирания град се провежда строителство за сметка на федерални средства.

"Следователно това (недвижимите имоти – бел. ред.) е достатъчно евтино за строителите и печелившо, и доста просто от гледна точка на хората, които потенциално са решили, че могат да живеят в Мариупол. Цялата тази история е завързана на възел, в резултат на което прагматичните руснаци, които имат достъп до федералния бюджет и до кръга на вземане на финансови решения, купуват апартаменти и документи", добави Андрюшченко.