Изпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) взе решение да позволи на руските и беларуски спортисти да участват в състезания от официалния й календар, съобщи централата.

Забраната пада от 1 януари 2024 г. Те ще могат да се състезават само с неутрален статут, без да представляват страните си, олимпийските си комитети и федерации, без националните флагове и химни. Ще има и други правила, като например подписване на декларации, че не подкрепят войната и не принадлежат към организации, които го правят.

"Изпълнителният комитет реши да допусне при строги условия участието на спортисти и служебни лица от Русия и Беларус в събития на ФИГ, отбелязани в календара, като индивидуални неутрални спортисти без никаква връзка с Руската федерация или Беларус, техните национални федерации или национални олимпийски игри комисии", се казва в изявлението на ФИГ.

Част от нея са следните спортове: спортна и художествена гимнастика, спортна акробатика, спортна аеробика, скокове на батут, обща гимнастика.

"Всеки спортист, който желае да бъде индивидуален неутрален спортист, ще трябва да кандидатства пред ФИГ в съответствие със специфични правила. Спортисти, които получат този статут, ще имат право да се състезават от 1 януари 2024 година.

Въпреки че тези решения позволяват руски и беларуски спортистите се върнат в състезанията на ФИГ, включително квалификациите за Олимпийските игри "Париж 2024", решението за тяхното участие в Игрите трябва да бъде взето от Международния олимпийски комитет", се казва още в изявление на федерацията.

Решението за допускането на руснаци и беларуси коментира и президентът на ФИГ, японецът Моринари Ватанабе.

"Като взе решение за позволи участието на руски и беларуски спортисти в състезания като независими неутрални спортисти, ФИГ гарантира, че правата на всички състезатели се зачитат и изпраща послание към света, че гимнастиката търси мир", каза Ватанабе.

Гимнастическите спортове са поредните, които дават зелена светлина на руснаци и беларуси, макар и като неутрални. Това е препоръка на МОК, която срещна недоволство от страни като САЩ, Великобритания, Полша... Те заплашват с бойкоти.

Комитетът обяви, че разглежда възможността да допусне спортистите на Русия и Беларус в Париж догодина - отново с неутрален статут. Окончателното решение ще бъде взето по-късно тази година.

Заради допинг скандали руснаците се състезаваха самостоятелно на последните летни и зимни Олимпийски игри. Пак заради същото и в спортове като лека атлетика.