В последните няколко дни парламентарно представените партии активно се занимават с един украински сайт - "Миротворец". Днес Външната комисия в Народното събрание възложи на МВнР да проучи случая с българските имена, включени в него. Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения заседава извънредно днес по темата. Очаква се на него да присъстват и представители на съответни компетентни органи  – ДАНС, ДАР и др. По-рано днес от БСП настояха комисията да изслуша службите за сигурност.  И обявиха, че внасят сигнал до ДАНС и ще извика службите.

"Ако обичат, и българската държава, и посланичката (украинската - бел. ред.) – някакъв контакт да се намери с г-н Зеленски, когото тук приехме всички, знаете как, т. е. не всички. И след това посещение, след като се даде всичко, каквото може от България – складове се изпразват, въоръжение се дава, помощ се оказва, хуманитарна помощ, приехме бежанци. Накрая България получава това! За научно-творчески и журналистически цели избивайте българи по света. Просто абсурд", обяви соцлидерката Корнелия Нинова.

Вигенин: Не се страхувам, но службите не намериха за нужно да се свържат с мен

Сред имената в списъка на украинския сайт е и това на зам.-председателя на парламента от БСП Кристиан Вигенин. Той заяви, че не се страхува, но изрази учудване и разочарование, че вече няколко дни държавата не предприема нищо:

"И очаквам информация от българските служби, които не намериха за нужно до този момент да коментират, да се свържат с мен или с други представители, които да дадат повече информация доколко би следвало хората в този списък да бъдат застрашени".

Преди Нинова темата подеха от партията на Костадин Костадинов, който така удобно опитаха да отклонят вниманието от серията случаи, свързани с привърженици на "Възраждане", на антисемитизъм и език на омразата - скандалният колаж със Соломон Паси, заплахите срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев.

От "Възраждане" поискаха изслушване на външния министър Мария Габриел. От парламентарната трибуна Ангел Георгиев заяви:

"Ще сезираме прокуратурата, ще изпратим писмо и до ДАНС, защото е изключително важно веднага да разберем агенти на СВУ в страната, планират ли убийството на някой от включените в списъка в сайта "Миротворец". Не на последно място ще изпратим писмо и до Румен Радев с настояване НСО да предложи охрана на тези наши сънародници, които са включени в списъка".

Външно да проучи случая

Парламентарната външна комисия е възложила на Мария Габриел и на заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова да проучат случая, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отскоро вече оглавява въпросната комисия.

"Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти българи и съответно зам.-председател на парламента. Това е недопустимо", каза той.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов също очаква реакция на МВнР.

"Така че по никакъв начин да няма съмнение, че който и да било български гражданин, особено който упражнява журналистическа професия, може да бъде подложен на заплахи за мненията, които изразява", добави той.

Според Даниел Митов от ГЕРБ, който е начело на комисията по контрол на службите, "до момента нямаме необходимата информация, за да подходим институционално, затова и през съответните комисии ще направим всичко възможно"., обясни Митов. "Без значение към коя парламентарна група е български политик, български гражданин въобще, е недопустимо те да попадат в заплашителни списъци, ако това е истина. За да има конкретно мнение, трябва да знаем всички факти и при нужда от институционален отговор, ще се обърнем към украинската страна", каза още той. 

Радев: Правителството най-сетне да вземе отношение

Вчера имаше и коментар по случая от президента Румен Радев - че българското правителство не прави нищо.

"Когато имаше заплахи към Христо Грозев, държавата се задейства моментално. Очаквам българското правителство най-сетне да вземе някакво отношение по този случай, независимо какъв е. Трябва да се разбере дали това са фалшиви сигнали, дали са реалистични, доколко са достоверни, трябва да има действия. Всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато под заплаха са живота и сигурността му", отбеляза той.

Европарламентът настоява за закриването на сайта от 2021 г.

От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът „Миротворец“, в който има списъци с хора, нарочени за "врагове" на Украйна с подтекст да бъдат ликвидирани, да бъде закрит. Това каза евродепутатът Елена Йончева, която също е част от списъка на сайта от 2018 г. 

"Аз съм изумен, признавам. Не помня от много години, като историк даже бих казал, за подобно явление. Въпросът не е в моето присъствие. Макар че то също може да бъде коментирано. Там фактът, изтъкнат за моето включване - присъствието ми на някакъв форум в Ялта, е лъжа. Груба, нагла лъжа, тъй като аз никога в Ялта не съм бил по какъвто и да е повод, а освен това аз съм обиколил света на всякакви форуми и никой никога не ми е поставял ограничения какво да говоря и каква позиция да изразявам."  Това заяви пред БНТ президентът Георги Първанов (2001 - 2011 г.) за списъка на "Миротворец", в който той също попада.

Коментарът на посолството на Киев

Реакция днес дойде и от посолството на Киев в България.

"Дейността на обществената организация „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава", се казва в позиция на сайта на мисията.

Посолството на Украйна информира, че „Миротворец“ е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред.

Според посолството информационното попълване на сайта се осъществявала "от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели". "Основните източници на информация, които се използват, са материали, публикувани в социалните мрежи, онлайн издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали", пише още там.

"Основателите на центъра „Миротворец” уверяват, че извършват своята дейност в съответствие с действащото законодателство на Украйна и действащото международно право. В същото време трябва да се отбележи, че през последните години Руската федерация, като държава-агресор, предприемаше мерки за забрана на дейността на центъра „Миротворец“, по-специално изпращаше съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ", добавят от посолството на Украйна в България.