Американската ядрена подводница "Кентъки" акостира в южнокорейското пристанище Пусан, в ясен отговор зачестилите демонстрации на ядрени мускули от Северна Корея предават световните агенции.

Такъв американски боен кораб не е навлизал във водите на Южна Корея повече от 40 години, отбелязва Асошиейтед прес. "Кентъки" е подводница от клас "Охайо". Тя носи 20 балистични ракети "Трайдънт" с ядрени бойни глави. 

Днес южнокорейският президент Юн Сук Йол се качи да борда на "Кентъки" в още по-красноречив политически жест от Сеул към режима в Пхенян.

АП припомня, че периодичните посещения от американски подводници с ядрени ракети в Южна Корея се дължат на едно от няколкото споразумения, постигнати между двете страни през април в отговор на разширяването на ядрените заплахи от Северна Корея. Вашингтон и Сеул се съгласиха още да създадат двустранна Ядрена консултативна група и да увеличат съвместните си военни учения. Първото заседание на групата се състоя днес.

В очевиден отговор на случващото се на юг Северна Корея изстреля днес поредните си две балистични ракети с малък обсег. Ракетите са били изстреляни от база близо до Пхенян и са прелетели 550 километра, падайки в морето на изток от Корейския полуостров, извън изключителната икономическа зона на Япония.