Депутатът от  ГЕРБ-СДС Даниел Александров все пак се е отказал от имунитета си. Това стана ясно от изказване на председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на редовното заседание в сряда.

На 7 юни Софийската градска прокуратра предложи на Иван Гешев, все още главен прокурор тогава, да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ за блудство с непълнолетна.

Деянието беше описано така:

На 07.05.2023 г., в с. Бистрица, Д. А. чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвукупление (запазен е оригиналният правопис - бел. ред) по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

И посоченият текст от НК е точно този: за блудство с лице, което не е пълнолетно, но е навършило 14 г.

Александров е бивш национал на България в класическата борба. През миналата година обяви край на състезателната си кариера, като се отдаде на нова - депутатстване. В този парламент влезе като депутат от ГЕРБ от 23 МИР. 

Това става възможно, след като проф. Асен Балтов изведнъж обяви, че се отказва от мястото си като народен представител, за да се върне към упражняването на лекарската си професия. Александров беше на избираемото второ място в листата в Кюстендил, но бе изместен с преференции.

31-годишният борец минава за близък до Бойко Борисов, напоследък е неизменно около и най-вече зад партийния лидер при негови публични изяви.

Преди повече от месец Александров обясни случващото се с: "в дъното на всичко това стои моят развод".

"Опитахме се да го запазим по медиите, но уви. Нищо от това не е вярно. Стоя зад името си и всичко това ще се докаже в съда. Не искам да замесвам съпругата си, защото тя е майка на моето дете и искам да запазя нейното достойнство", обяви той тогава.

От имунитетите си вече се отказаха съпредседателят на ПП Кирил Петков и с доста повече отлагане и първоначална заявка, че няма да го даде - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Около подаденото от него заявление за отказ от депутатската защита и преди дни имаше словесна престрелка между председателя на парламента Росен Желязков и ПГ на БСП.

За депутатските имунитети беше създадена и специална комисия, чийто срок изтече вчера, когато все още липсваше отказ от Александров. На комисията обаче от ГЕРБ обявиха, че това ще се случи и няма нужда от удължаване на срока ѝ на действие, който беше около месец.

Преди това от имунитетът си се отказа и честият участник в списък с подобни прокурорски искания и в други НС - деутатът от ДПС Димитър Аврамов. Комисията така и не заседава на практика.