Пожар избухна във военна база на Крим. Заради него бе затворена близка магистрала, предадоха световните агенции, като се позоваха на назначения от руските власти губернатор на полуострова Сергей Аксьонов.

Огнената стихия се е разразила на полигона на базата в Кировски (Ислямтерецки) окръг на Крим и заради него е била затворена магистрала "Таврида", която свързва моста над Керченския проток (Кримския мост) със Симферопол и Севастопол. Повече подробности за за пожара на този етап не се съобщават.

Според руския Телеграм канал "База" гори склад за боеприпаси, като при пожара епизодично стават експлозии.

Над 2000 души от района на базата ще бъдат временно евакуирани, поясни Аксьонов.

По-късно днес украинските власти опровергаха изявление в Телеграм, приписано на шефа на украинското разузнаване Кирило Буданов, в което той приветства "успешната операция" срещу засегнатия руски полигон в Крим. Думите са неверни и са разпространени в неофициален канал в социалната мрежа, се казва в опровержението.

Тази нощ Русия нанесе пореден въздушен удар по територията на Украйна с крилати ракети "Калибър" и ирански дронове "Шахед", повечето от тях бяха свалени от силите на противовъздушната отбрана, съобщи украинският Генерален щаб в сутрешния си доклад в сряда.

„През изминалото денонощие руските окупатори нанесоха ракетен и въздушен удар по територията на Украйна – използваха 6 крилати ракети „Калибър“ и 35 ирански ударни БПЛА „Шахед-136“. Силите и средствата на ВВС унищожиха 6 крилати ракети „Калибър“ и 31 ударни БПЛА на противника“, се  казва в съобщението, цитирано от украинската информационна агенция УНИАН.

Тя посочва и че през последното денонощие украинската авиация е нанесла 12 удара по райони на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника и три по зенитно-ракетни системи на противника.

Украинските ракетни войски и артилерия през изминалото денонощие са поразили команден пункт, зенитно-ракетен комплекс, 16 артилерийски оръжия на огневи позиции, 3 склада за боеприпаси и 3 станции за радиоелектронна борба на противника.

60 000 това зърно и пристанищна инфраструктура са унищожени в Одеса

Шестдесет хиляди тона зърно, предназначено за износ и съхранявано в украинското пристанище Черноморск, близо до Одеса, бяха унищожени при руски удари тази нощ, съобщи днес украинският министър на аграрната политика Микола Солски, цитиран от Франс прес.

„Ще отнеме най-малко една година, за да се възстанови напълно повредената инфраструктура. В пристанището на Черноморск бяха също унищожени 60 000 тона зърно, което трябваше да бъде ... транспортирано през зърнения коридор преди 60 дни“, обяви Солски, в изявление, публикувано на сайта на неговото министерство.

„Зърнената инфраструктура на международни и украински търговци и превозвачи е най-засегната“, посочи министърът, като допълни, че „световната продоволствена сигурност отново е в опасност“ след тези атаки, насочени към украински обекти, свързани с износа на зърно.

Сред компаниите, чиято инфраструктура е претърпяла щети, министърът посочи френската "Се Ем А-Се Же Ем" (CMA-CGM) и канадската група "Витера" (Viterra).

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Русия в "умишлен обстрел" тази нощ по обекти, използвани за износ на украинско зърно, три дни след изтичането на изключително важно споразумение за зърнени коридори през Черно море.

Кремъл обяви в понеделник отказа си да удължи споразумението за износ на украинско зърно, подписано през юли 2022 г. под егидата на ООН и Турция, което позволяваше безопасно транспортиране на украински селскостопански продукти, въпреки конфликта и блокадата на украинските пристанища от руския флот.

Москва осъжда пречките пред търговията с нейни торове и собствени руски хранителни продукти, посочва АФП, цитирана от БТА