Има няколко постижения от последния месец, за които предните парламенти само са мечтали: закона за разследването на главния прокурор, бюджет с 3% дефицит, който има пряко отношение към Шенген и еврозоната, работа по закона за КПКОНПИ.

Това обобщи Кирил Петков пред "Панорама" тази вечер, обяснявайки работата на новата "некоалиция" (преди него Росен Желязков каза, че много си е харесал тази дума, б.р.).

Петков отговори на въпрос: как разговаря с Бойко Борисов, "след като го арестува" - по думите на водещия Бойко Василев.

"Когато се сложат приницпите напред и се цели резултатът, който трябва да постигнем в този разговор. Например – кой закон да бъде следващ по ПВУ, как да успеем да направим най-добрия антикорупционен закон.

Следейки логиката на нещата, ние се фокусираме в тези цели", каза съпредседателят на ПП, като довери, че не закачат старите събития.

Не искахме да влизаме в 6-и избори, допълни той.

"Да, наистина - има страсти, не е лесно."

Той обаче каза, че "и двете страни успяват" и дори даде пример ефективната в момента законотворческа дейност за КПКОНПИ.

И не отговори пряко на питане - с Бойко Рашков или без него ще бъде КПКОНПИ. А заговори за "система за подбор".

Петков дори допусна, че може би "резултатите ще са по-добри, отколкото ако има ясна, спокойна коалиция, която да прави каквото си иска".

Коментира и разделителните линии с президента Радев:

"Не се примиряваме с окупацията на чужда държава върху европейска държава и да кажем „Искаме мир“, само защото единият вече е завзел територии на другия."

Той каза и че помощта ни не е "отбиване на номер" - иначе Зеленски нямало да дойде.

"Ние примерно не вярвам в мир, който е основан на - една държава, която завзема територията на друга държава и си стои там. Ние не вярваме в такъв мир", повтори той.

А на въпрос - защо Васил Терзиев е трябвало да бъде издигнат:

„Този път имаме един човек, който може да бъде наистина добър градоначалник. Какво означава това? Означава да е управлявал много хора.

Той показа, че има истинско сърце за обществена дейност.

Нашето общество се опитва за пореден път да вика духовете от миналото и да не позволи на един млад човек, да покаже качествата си.

Когато един човек е успял – а неговият успех е може би един от най-големите на територията на България - той е неподкупен", заключи Петков.

Преди това шефът на парламента Росен Желязков каза, че предпочита да се нарича не коалиция, а кооперация.

"Това е мнозинство, което има ясни общи цели и всеки един от партньорите работи в свой интерес - това е всъщност дефиницията за коалиция", каза в крайна сметка той.

Той предпочитал и не думите "договаряне", а "споразумения", защото много харесвал думи в, които коренът е разум.

е мното спорят, спорят горещо, спорят разпалено, но в крайна сметка всеки прави необохдимата крачка назад", описа Желязков разговорите на Бойко Борисов с ПП-ДБ.

"Председателят на парламенат не е нито шериф, нито съдия -изпълнител. Той е просто спикер", каза той по повод страстите в НС.