Работната група, сформирана в прокуратурата със заповед на Борислав Сарафов, е открила 9 разследвания, по които е действано при "сериозни отклонения от нормативната уредба и вътрешните правила".

Те са активирани точно в последния 1 месец от властта на Иван Гешев, лично с негови резолюции - от 15 май нататък. 

Както е известно - това е денят, в който бившият вече главен прокурор даде пресконференция срещу "лицето Бойко Методиев Борисов", скъса си оставката, а същия следобед буквално почнаха да "валят" нови обвинения.

Сега конкретика около преписките не се съобщава, но беше ясно, че Гешев обстрелваше от позицията на овластен "господар на разследването" политическата класа най-вече с дела срещу Борисов, но и срещу Мария Габриел, също така срещу членове на ВСС, които му поискаха оставката и пр.

Сарафов нареди именно такава проверка на 23 юни - да се види как и срещу кои е работено ударно.

Клуб Z припомня, че във ВСС бяха изнесени фрапиращи данни: как следобед на 15 май служител на пресцентъра на Гешев е написал сигнал до него - че в брифинга на... Гешев са изнесени данни за натиск и търговия с влияние. И Гешев веднага се е самосезирал и написал резолюция - прокурор от ВКП да започне проверка.

Тече и друга проверка в обратния смисъл - за дела, които пък неоправдано и без обяснение години наред са били замръзнали по чекмеджетата.

От съобщенито днес се разбира, че сред преписките с "натиснат ENTER" (ако използваме стилистиката на прословутото "заплашително писмо", обнародвано от самия Гешев, б.р.), има както новообразувани, така и за стари случаи, които са били спрени или прекратени, а после това е преразгледано:

"Докладът на работната група извежда констатации относно основанието за започване на проверките, което е ставало с резолюция на бившия главен прокурор Иван Гешев, както и с предмета, срочността и резултатите от тях. Отклоненията от нормативната уредба и вътрешните правила се отнасят при завеждане на нови преписки, както и при започване на проверки по сигнали, кореспондиращи с по-ранни произнасяния..."

Ето и оригиналното съобщение:

Проверка на девет преписки, заведени в периода 15 май - 15 юни 2023 г. във ВКП, констатира сериозни отклонения от нормативната уредба и вътрешните правила

Сериозни отклонения от нормативната уредба и вътрешните правила по заведени преписки във Върховна касационна прокуратура, по които въз основа на резолюция на бившия главен прокурор Иван Гешев са започнати лични проверки от прокурори при ВКП, констатира работната група, сформирана със заповед на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Проверяваните девет броя преписки са образувани в периода 15 май - 15 юни 2023 г.

Докладът на работната група извежда констатации относно основанието за започване на проверките, което е ставало с резолюция на бившия главен прокурор Иван Гешев, както и с предмета, срочността и резултатите от тях. Отклоненията от нормативната уредба и вътрешните правила се отнасят при завеждане на нови преписки, както и при започване на проверки по сигнали, кореспондиращи с по-ранни произнасяния на компетентните прокуратури по други преписки с идентичен предмет.

В тази връзка изготвеният доклад е насочен за обсъждане и вземане предвид при възложения със заповед на и.ф. главен прокурор от 22 юни 2023 г., преглед на действащите актове на методическо ръководство и изготвяне на предложения за тяхното изменение, допълване, отмяна или прецизиране – конкретно по отношение на вътрешната за ПРБ уредба за извършване на предварителните проверки и за осъществяване на служебен и инстанционен контрол.