Невероятният устрем по делото "Барселонагейт", странно възникнал в прокуратурата след 15 май, продължава. Сега - с вътрешна проверка защо наблюдаващият прокурор е карал служители да работят извънреден труд. Има и днешна позиция на градския прокурор Илиана Кирилова.

Става ясно, че тя отговаря "на разпространена информация за образувано дисциплинарно производство срещу наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“.  

Ако се съди по прокурорския пресцентър - има нещо налично, но то е само проверка (засега) срещу въпросния наблюдаващ прокурор.

Тя касае сигнал срещу него - че издал устно разпореждане за полагане на извънреден труд на 3 юни от служители на СГП. А за това не бил уведомен административният ръководител, за когото си има ред как да кара служителите да работят извънредно.

"Проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт - уточняват от пресслужбата на Кирилова.- 

Съществуват разумни основания да се смята, че по този начин е допуснато нарушение на трудовото законодателство."

И - явно за да не си помислим нещо, се казва изрично:

"Предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор."

Клуб Z няпомня, че при избухванто на войната межу бившия главен прокурор Иван Гешев и сегашния и.ф. Борислав Сарафов и двамата се обвиняваха в бездействия, манипулации или пък опити за влияние именно на делото, известно като "Барселонагейт" и касаещо манекенка с малко дете, разполагаща с неизяснени милиони в каталунската столица.

Детайл е, че Илиана Кирилова бе сред хората, посочени от Борислав Сарафов, че са присъствали, заедно със зам.-главните на "пред-оперативката", свикана от Иван Гешев сутринта на 15 май, преди да даде брифинг и да съобщи, че су му пращани съобщения от "лицето Бойко Методиев Борисов".

След години мълчание, след датата 15 май, напълно деполитизираната прокуратура спонтанно се сети за преписката, която вероятно е по члена от НК за пране на пари. Но много за нея не се знае.

За сметка на това само след 15 май пресцентърът на Иван Гешев разпространи 3 (три) прессъобщения, касаещи делото. 

Първото - че се възобновяват група дела (срещу Бойко Борисов, Мария, Габриел и др.), второто - че се претърсват адреси и е пратена съдебна поръчка до Турция.

Третото съобщение бе, че Гешев е внесъл допълнителни материали по "Барселонагйт".

Може да се брои и четвърто - тъй като преди пътуването си да европарламента в Страсбург Гешев заплашваше, че ще разказва именно данни за такива дела. Нещо, което така и не се случи.

Ето и днешното прессъобщение на прокуратурата в оригинал:

ПОЗИЦИЯ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ РЪКОВОДИТЕЛ НА СГП

27.06.2023 г.

Настоящата позиция на административния ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) е провокирана от журналистически запитвания във връзка с разпространена информация за образувано дисциплинарно производство срещу наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“.

Градският прокурор е издал заповед за извършване на проверка по административна преписка.

Повод за проверката е устното разпореждане на наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт: за полагането на извънреден труд на 03.06.2023 г. от служители на СГП, без разпореждането и знанието на административния ръководител.

Проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт.

Съществуват разумни основания да се смята, че по този начин е допуснато нарушение на трудовото законодателство. В настоящия случай е следвало административният ръководител да бъде уведомен, за да се изготвят заповеди за полагане на извънреден труд и по този начин да бъдат защитени правата на служителите.

Предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от
компетентността на наблюдаващия прокурор.

Проверката е възложена на основание Методически насоки за работа на административните ръководители на прокуратури при упражняване на правомощия по дисциплинарна отговорност, издадени от ВСС.