Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на всички преписки, образувани по лични проверки, извършвани от прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) след 2 май.

Това съобщават от държавното обвинение. Иначе казано - новият и.ф. главен прокурор търси кои и защо дела са "изтегляни" нагоре на личен отчет на върховни прокурори точно от първия работен ден след т. нар. атентат срещу Иван Гешев.

Новото съобщение идва сутринта, след като вчера следобед Сарафов разпространи друго изявление - изтълкувано като ревизия на делата срещу ВИП-персони, държани "на трупчета".

"Ще бъде проверяван предметът, основанието за образуване на лична проверка от прокурор от ВКП, спазвани ли са правилата за случаен подбор, както и срочността на самата проверка и резултатът от нея - пише още в днешното съобщение. - Проверката се налага заради констатирана противоречива практика с цел прилагане на единен подход, стриктно съобразен с изискванията на закона, както и недопускане на субективни решения и изземване на правомощия от горестояща прокуратура."

Клуб Z напомня, че след като шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за отстраняване на Гешев през май (последвано от второ искане - от четирима от тях, а после и от декларация от първите шестима, б.р.) мнозина от тях споделиха, че по едно съвпадение веднага след това са се оказали обект на проверка и са получили призовки да дават обяснения именно във Върховна касационна прокуратура.

Интересно е, че според членовете на ВСС - ВКП няма как да е първа инстанция по каквото и да е дело, а и съответно, за да има контрол на действията й от горестоящата инстанция, такава се явява само... главният прокурор.