Ще има ли втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево? Да, но трябва да се намерят източници на финансиране, които днес обсъждаха в Букурещ българският премиер Николай Денков и румънският му колега Марчел Чолаку.

“От години обсъждаме втори мост при Русе-Гюргево, тъй като това е изключително важно направление, което директно свързва България със столицата (на Румъния) Букурещ. Това направление доби ново значение със започването на войната в Украйна от страна на Русия, тъй като то е част от логистичното направление за подготовка на отбраната на източния фланг на НАТО”, каза след срещата Николай Денков. 

Обсъждано е и по-бързото пускане на фериботна връзка Русе-Гюргево, добави той пред журналистите, което ще отпуши трафика и ще подпомогне туризма.

Друга ключова тема за двамата премиери е било нашето присъединяване към Шенген.

“Положихме допълнителни усилия за постигането на тази цел”, подчерта Марчел Чолаку и благодари на испанското председателство за отворената подкрепа за присъединяване към пространството без граници. 

Денков пък подчерта, че сме изпълнили всички критерии на ЕС и имаме положителни решения на ЕК и ЕП. 

“Просто трябва да довършим процеса и трябва да го довършим заедно в дискусия и на политическо, и на експертно ниво с тези държави, които имат все още някакви резерви”, отбеляза Денков. 

Но подчерта, че не всичко зависи от нас и северната ни съседка, защото двете държави, които ни блокират - Австрия и Нидерландия - имат свои вътрешни процеси, върху които нямаме контрол.

“Драги Николай, и двамата сме премиери от скоро. Не знам как е при теб, но аз направо влязох в огъня. Не се оплаквам. Знам, че огънят калява човека”, обърна се на финала към българския си колега румънският премиер Марчел Чолаку.

И благодари на Денков, че е избрал да направи първото си чуждестранно посещение именно в Румъния, след като е встъпил в длъжността министър-председател.