Протестите на КНСБ вървят по план - и днес представителите на определени сектори протестираха закратко пред парламента. Пред служебния вход на Народното събрание тази сутрин се събраха служители и работещи от няколко държавни ведомства - Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите и Държавната агенция „Архиви". Имаше и работещи в БНР и в културни институти. Всички те настояват за увеличение на възнагражденията. 

Протестиращите днес скандираха "Искаме парите си". Те разположиха символичен магазин с продукти от малката потребителска кошница и приканиха депутатите да пазаруват от него. На депутатите, които се спряха, бяха дадени 14 лв. импровизирани пари. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов обясни, че това са средствата за ден на работещите, които получават минимални възнаграждения. 

Малко преди 10:00 ч. започнаха срещите в парламента между КНСБ и ПП-ДБ. Днес синдикатът има предвидени разговори и с други парламентарни групи.

Протестната акция днес беше третата поред тази седмица с искане за по-високи заплати в бюджет 2023.  Търсят се допълнителни 160 милиона лева за различни сфери.

"Ние претендираме за вдигане на заплатите и, ако това е невъзможно по някаква причина, то поне да се изравнят с тези на колегите от страната. Имаме немалко хора, които са на минималната работна заплата"

"Очакванията са за 30%. Предходната година получихме около 10%", споделиха протестиращи от НАП и НОИ. 

Искането на БНР е за 25% увеличение на заплатите. За момента бюджетът предвижда допълнителни малко над 3 милиона, които стигат за само 10 на сто корекция във възнагражденията, информираха от националното радио.

Полицаите също излизат утре

"Финансовият министър Асен Василев имаше възможност преди около година да извади МВР от ситуацията да се поставят условия за реформа. Тогава той бе вицепремиер. Тогава имаше едно прословуто приложение №10, което не бе изпълнено.

После с математически модел, който обяви реформа на 98% в МВР. Резултатът бяха шестима загинали наши колеги по време на изпълнение на служебните си задължения. Ако това са условията, при които бихме получили увеличения на заплатите, бих попитал – следва ли някой въобще да получава заплата”.

Това заяви Илия Кузманов председател на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) пред Нова нюз.

„Още утре излизаме на национален протест. Ще върнем жеста на министър Василев и ще се съберем пред Министерство на финансите”, обясни синдикалистът.

Той поясни, че след шествие ще отидат на протест пред парламента.