Украйна вече е получила американски касетъчни боеприпаси, заяви високопоставен представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

По-рано вчера говорителят на таврийското военно командване Валерий Шершен съобщи, че Украйна току-що е получила касетъчни боеприпаси, но още не ги е използвала.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че новите западни оръжейни доставки за Украйна "няма да ѝ дадат нищо, а само ще влошат ситуацията", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"От гледна точка на възможните промени на бойното поле новите оръжейни доставки няма да дадат нищо на Украйна, те само ще влошат ситуацията и то за украинската страна", каза той пред телевизия "Русия-24".

Според Путин новите доставки "ще разпалят конфликта още повече".

"Ако някой е заинтересован от това - а по всичко личи, че има такива "заинтересовани страни" - то това е най-добрият начин да се реализира въпросната задача - конфликтът да се разпали още повече чрез доставките на нови оръжия", подчерта руският президент.  

САЩ смятат, че касетъчните боеприпаси, които се отварят във въздуха и изпускат десетки по-малки снаряди, ще помогнат на украинските сили да пробият руските фронтови линии, отбелязва Асошиейтед прес.

Американските лидери обсъждаха този сложен въпрос в продължение на месеци, преди президентът Джо Байдън да вземе окончателното решение, което определи като "много трудно“, понеже това оръжие отнема живота на много цивилни.

Над 120 държави са подписали международната Конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси, но САЩ, Русия и Украйна не са сред тях, допълва АП. Москва и Киев използваха този тип оръжие в хода на войната в Украйна.  

Вашингтон заяви, че ще изпрати версия на боеприпасите, която има намален "процент на грешки". Това означава, че отделните експлозиви, които няма да се взривяват, ще бъдат по-малко. Представители на Пентагона посочиха, че на Киев ще бъдат предоставени хиляди касетъчни боеприпаси, но не посочиха конкретен брой.