Малко преди атаките срещу "Северен поток" германската армия е регистрирала руски военни кораби на мястото на атентата. Министерството на отбраната в Берлин за първи път потвърди това в отговор на запитване от германски медии.

През март германският сайт t-online съобщи за таен руски конвой, засечен на мястото, на което са закрепени взривовете за газопровода „Северен поток“ 2. Част от конвоя са били специални кораби за подводни мисии, сред които "СС-750", оборудван с миниподводница, както и подемният кораб "СБ-123". Корабите пристигат в района на 21 септември 2022 г. и го напускат ден по-късно. На 26 септември тръбопроводите се взривяват.

Впоследствие проучванията на международните медии потвърдиха подробностите от разкритията на t-online. Първо Дания заяви пред местния всекидневник "Информация", че е направила снимки на корабите. Наред с други, няколко от тях са на "SS-750". Разследване на няколко скандинавски телевизионни станции разкри също, че бивш британски агент е засякъл радиосигнали от тези руски кораби и така е направил възможно по-нататъшното му локализиране - въпреки че корабите не са предавали никакви данни за местоположението си.

След предполагаемия саботаж германските, датските и шведските правоприлагащи органи започнаха независими разследвания. Швеция продължава да смята, че най-вероятният вариант е престъплението да е извършено от държавни служби. Въпреки това германската прокуратура следи основно улики, които досега бяха тълкувани като следи към Украйна. Все по-силни обаче са подозренията, че тези следи са умишлено прокарани, за да се насочи следствието към Украйна и да се прикрият истинските извършители.

Също така бе съобщено, че един от основните заподозрени за атентата се придвижва свободно и живее в Русия в момента.