Депутатът от ГЕРБ Тома Биков, неизменен член на комисията по културата и медиите в парламента, призова днес Соня Момчилова да подаде оставка като председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). По думите на Биков, който отправи призива с фейсбук статус, Момчилова се оправдава за всичките си думи с лично мнение, но ако иска да изразява такова, нека да го прави като член на СЕМ от квотата на президента, не като председател на органа, тъй като ангажира със себе си целия медиен регулатор. Както е известно, Момчилова, назначена от Румен Радев, има меко казано спорни позиции по отношение на войната в Украйна. Заради поредната ѝ "лична" медийна иизява - вчера по БНР, с остра реакция излезе украинското посолство.

"Председателят на СЕМ няма право на лично мнение, защото представлява целия орган и би трябвало да обобщава мненията на всички. Явно това е непосилна задача за госпожа Момчилова", посочва Биков.

В началото на месеца двете нови членки на СЕМ (от парламентарната квота) - Пролет Велкова и Симона Велкова, отново инициираха искане за оставката на Момчилова като председател. И то отново не бе прието, благодарение на "щита" от останалите две - Габриела Наплатанова (квота на Румен Радев, също като Момчилова), както и Галина Георгиева (номинация на ГЕРБ, подкрепена от ДПС в последния мандат на кабинета "Борисов").

Президентът Румен Радев и ГЕРБ трябва да заявят ясно дали споделят позицията на председателката на СЕМ Соня Момчилова, която определи клането в Буча за "украинска пропаганда" - призоваха и от Асоциацията на европейските журналисти - България. Но до момента позиции не се чуват от нито една от призованите страни.

Първото искане за оставката на Момчилова като председател датира от декември миналата година. То бе за "цялостно творчество". Тогава Пролет Велкова се мотивира с това, че председателката "разпространява антидемократична пропаганда" и "опорки", в това число за това, че войната в Украйна е оправдана. А Симона Велева се мотивира със "самостоятелната комуникационна политика, която не е съгласувана и не отразява позиции, становища и решения на съвета и която води до уронване репутацията на СЕМ".

Ето какво написа Тома Биков:

Гледах заседанието на СЕМ и ми направиха впечатление няколко неща:

1. Заседанията се провеждат в свободен формат и всеки, който желае може да се изкаже, когато пожелае без да е необходимо да иска думата, да му се дава думата или да се използват реплики и дуплики. Така може да се води разговор в неформална обстановка, но не и да заседава регулатор.

2. За пореден път основната тема на заседанието на СЕМ са интервютата на неговия председател Соня Момчилова, която за пореден път обяснява, че изразявала лично мнение. Председателят на СЕМ няма право на лично мнение, защото представлява целия орган и би трябвало да обобщава мненията на всички. Явно това е непосилна задача за госпожа Момчилова.

3. На предишно заседание мнозинството от членовете на СЕМ се разграничиха от изявленията на госпожа Момчилова, което трябваше да я подтикне да прецизира изявите си и да преосмисли поведението си. Явно обаче това не се е случило и нейното поведение отново е в дневния ред.

Зная, че като депутат аз също нямам право на лично мнение, защото работата ми е да представлявам избирателите и партията си. Зная и че не е добре да коментирам работата на независими регулатори, какъвто е СЕМ. Като депутат обаче имам правото на съвет и отношение към резултатите от работата на регулаторните органи. Затова бих посъветвал госпожа Момчилова да подаде оставка като председател на СЕМ и ако желае да продължи с изявите на личното си мнение да го прави като член на регулатора от квотата на президента. След заседанието, което изгледах съм още по-убеден, че имаме нужда от нов Закон за радиото и телевизията, който да отчете актуалните предизвикателства, както пред медиите, така и пред медийния регулатор.

Поведението на Момчилова обсъждано и на заседанието на СЕМ днес

„Налага се за първи път да си позволя да помоля председателя на Съвета за електронни медии да се въздържа от участия, в които е канен като председател и да изразява мнения, различни от колегиалната позиция, от изводите от докладите, които съветът е правил“.

Това коментира по време на днешното заседание на СЕМ Галина Георгиева, член на медийния регулатор, цитирана от БТА. Георгиева досега винаги е гласувала против исканията за оставка на Момчилова.

Темата за публичните изяви на председателката на СЕМ бе предложена за обсъждане от друг член на Съвета – Пролет Велкова.

„Мисля, че на дневен ред пред нас отново е много неприятен въпрос, който е на дневен ред и в обществото ни - поредната медийна изява на председателката, поредната реакция от страна на украинското посолство в България“, коментира Велкова.

По думите ѝ Момчилова за пореден път обижда гражданите на Украйна.

„В това си интервю вие казвате, че посолството на Украйна е реагирало под натиск. Озадачаващо е. Под чий натиск? Нали разбираме, че това е недопустимо да се твърди – че цяла една държава реагира на ваше публично изявление под нечий натиск“, каза още Пролет Велкова.

Тезата, че председателят на СЕМ трябва публично да изразява позиции, които са еднозначни с тези на медийния регулатор като орган, бе подкрепена от Габриела Наплатанова, член на съвета.

„За да се избегне многостранно тълкуване на думи на председателя, вероятно би следвало председателят, когато изразява позиции по такива въпроси, да съгласува с останалите членове на съвета това, което той ще предприеме, каква медийна изява ще има и каква позиция ще застъпи там, като ясно разграничава своето лично мнение“, коментира тя.

Според нея това трябва да бъде разписано в правилника на СЕМ.

„Категорично смятам, че не съм казала нищо, с което да злепоставя регулатора. Казах, че допускам, че позицията на украинското посолство е резултат от нечие въздействие, тълкувание и спекулации с моите думи“, реагира Соня Момчилова.

Според нея тя не е обидила украинския народ , тъкмо обратното – обяснила е, че от нейна страна е налице пълно съчувствие, състрадание и съпричастност към неговата съдба.

„Предвид уплаха, регистриран от Асоциация на европейските журналисти, който е наличен в работата на българските журналисти, които самодекларират автоцензура, аз смятам, че ние трябва да бъдем гарант и да бъдем партньор в тези много трудни времена, в които трябва да се устоява на постистината“, обяви още Момчилова.

Във въпросното интервю тя цитирала думи на Елена Йончева, свързани с това, че в момента сме свидетели на европейска патриотична журналистика, което не е най-добрият пример за журналистика. „Журналистиката има една-единствена задача и тя е да преследва и да отстоява истината“, допълни тя.

Журналистиката посивявала, все по-малко били ярките гласове и лица.

„И това ме тревожи сериозно, тъй като повече от 30 години съм посветила на това да могат журналистите да имат условия и да нямат вътрешните притеснения, а и външните обструкции, да работят свободно и спокойно“, обяви Момчилова.

В своите публични изяви тя винаги уточнявала, когато изразявала свое лично мнение. Интервюто в програма „Хоризонт“ било „много по-продължително“ и претърпяло техническа обработка и монтаж.