ПП-ДБ без изненади ще подкрепи Димитър Радев за управител на Българската народна банка. Това потвърди съпредседателят на коалицията Кирил Петков след официален разговор с Радев в парламента, който скрепи сглобката.

"Може би най-важното заключение от дискусията е, че България трябва да бъде в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 година. И ще работим заедно – парламентът и БНБ, да постигнем тези цели.

Другото, около което се обединихме е, че комисията КВЕС по европейските въпроси ще бъде КВЕС – еврозона и Шенген. И по този начин координацията между БНБ, правителството и парламента да се случи в синхрон, така че да постигнем тези общи цели за цяла България", коментира Петков, цитиран от БНР.

От ПП-ДБ не издигнаха свой кандидат за БНБ, макар че съвсем първоначалната заявка беше, че ще имат номинация и няма да подкрепят Радев.

Димитър Радев е гуверньорът на централната банка в момента, а номинацията му за втори мандат на поста беше предложена от ГЕРБ-СДС.  Той определи присъединяването на България към Еврозоната най-късно през януари 2025-а година като амбициозна, но постижима цел:

"Целта трябва да бъде да се присъединим възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 година. Много е важно, че политическата подкрепа за процеса се разширява, тъй като без такава политическа подкрепа целта ще бъде нереалистична. Амбициозна цел, но изпълнима", посочи Радев. 

За управител на БНБ има още две номинации - на "Възраждане" и БСП. Това са съответно Любомир Христов и Николай Каварджиклиев.

След Радев парламентарната група на ПП-ДБ мина към изслушва и на кандидата на ГЕРБ за шеф на Сметната палата Димитър Главчев.