СТЕФАН МИЛАНОВ

Не съжалявам, че не се състезавах за български съдия в Страсбург. Това заяви пред Клуб Z изгубилата днес за втори път надпреварата за председател на Върховния касационен съд (ВКС) съдия Павлина Панова.

Публична тайна е, че тя беше 100-процентов фаворит за нов български съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). След като не спечели конкурса за ВКС през септември 2014 г., съдийката не подаде документи за ЕСПЧ, за да може да се яви на втория тур за шеф на ВКС. Нашият съдия в Страсбург стана Йонко Грозев.

"Човек в живота си прави различни избори. Аз направих този", коментира Панова.

Тя обаче изглеждаше безкрайно огорчена от загубата.

След днешния избор победителят в надпреварата Лозан Панов коментира, че му е рано да отговори дали ще работи с конкурентката си, която е зам.-председател на ВКС. Той поиска време първо президентът да подпише указа за назначаването му, а после да се запознае с обстановката. На това журналистът Сашо Диков го репликира: "Поне веднъж отговорете като мъж!"

Представляващата ВСС Соня Найденова пък заяви пред журналисти, че това е бил изключително публичен и прозрачен избор. Тя определи избирането на Панов като "знак за установяване на стабилност не само във ВКС, а и в цялата съдебна система".