"Ако има дясноцентристки блок, синя София да си остане синя София, съм готов на разговори".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Така той отговори на въпрос има ли нещо вярно в информаците, че от ГЕРБ са готови да не издигат свой кандидат за кмет на столицата, срещу което да получат поста на председател на столичния общински съвет.

"Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" издигнаха свой кандидат - бизнесменът Васил Терзиев. Той обаче не се посреща еднозначно от избирателите заради това, че произхожда от "тъмночервено" семейство на партизанин и генерали от ДС.

Борисов обясни, че партията иска нейната номинация да е след август. Той припомни, че досега ГЕРБ винаги е била със собствена кандидатура за кмет. Разговори за дясноцентристки блок в София с него не били водени.

Лидерът на ГЕРБ обърна внимание, че председател на Общинския съвет не се назначава, а се избира.

Към бюджета имаме претенции, чисто политически акт е да бъде подкрепен, коментира още Борисов.

Изявлението му бе направено малко след като в стаята на парламентарната група на ГЕРБ-СДС се проведе среща между ръководствата на управляващите две парламентарни сили в присъствието на финансовия министър Асен Василев.

"Направих среща с нашите депутатите, този бюджет за полицията, социалните работници, пожарната ще го вкараме като наше предложение между двете четения. Но за следващия бюджет се разбрахме по-задълбочено да се направи и за други сфери, в които виждаме проблеми и хората очакват решение, допълни той. Така че, като междинен ще го подкрепим", посочи лидерът на ГЕРБ.

И допълни:

"Работа на финансовия министър и на премиера е да решат от кого да вземат и на кого да дадат пари. Когато аз бях премиер, всички искаха и всички получаваха".

Представителството по международни арбитражни дела на българската държава ще остане към Министерството на финансите, посочи още Бойки Борисов. Гласуване на подобно решение имаше и в пленарната зала. То бе подкрепено от всички парламентарни групи, освен от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Лидерът на ГЕРБ коментира, че с инхаус процедурите, сме щели да построим два пъти повече пътища и магистрали и вече са щели да бъдат готови "Хемус", "Струма" и Видин - Монтана.

"Честито на българския народ с промените, които направихте през тези три години с ваша голяма помощ. Нито е построено, два пъти по-скъпо с индексациите и същите фирми. Сиреч три години хаос - нищо на двойна цена. Това е далавера. Извинявам се - точната дума е глупост", каза Борисов.