46-годишен варненец е привлечен към наказателна отговорност от Районната прокуратура в Добрич за кражбата на 13-те бронзови камбани от мемориала на нос Калиакра. Това съобщава БНР днес, цитирайки Апелативна прокуратура-Варна.

Мъжът е обвинен за това, че противозаконно е демонтирал с техническо средство и е откраднал 13-те камбани, които са били елементи от издигнат на нос Калиакра мемориал. Сигнал за кражбата бил подаден на 7 юли 2023 година, допълват от прокуратурата.

Както Клуб Z пръв съобщи вчера, видимо от мемориала, посветен на руския военноморски командир адмирал Фьодор Ушаков, липсваха медни камбани. Оказа се, че крайният брой на изчезналите реликви е цели 13.

При претърсване в дома и в автомобила на М.Т. била намерена част от откраднатите камбани. Останалите са открити в пункт за изкупуване на цветни метали. Камбаните са иззети и предстои да бъдат възстановени, казват днес от държавното обвинение.

Работата по доказване и документиране на извършеното деяние продължава под надзора на териториалното отделение в Каварна, което е към Районна прокуратура - Добрич.