Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, главният архитект на София Здравко Здравков и директорът на Дирекция „Общински строителен контрол“ Цветан Тодоров присъстваха на премахването на 11 незаконни павилиона близо до КАТ-София и само на 20 метра от детска площадка.

Част от обектите никога не са имали разрешения за поставяне, други са с изтекли такива. След спечелени дела от Столичната община по жалби на собствениците на павилионите, днес започна тяхното премахване. 

„Висят и стърчат кабели над и около павилионите, нещо което е абсолютно забранено, съгласно новите правила, които приехме преди година в общинския съвет. Въпреки напрежението от страна на собствениците и възраженията, които и днес направиха, ние няма да отстъпим. Това е единственият начин да подредим нашия град и да го направим безопасен. В петък, районният кмет се похвали с премахването на павилионите, нещо което е заслуга на главния архитект. Всъщност кметът на „Изгрев“ не си е мръднал пръста да изпълни задължение, което му е вменено с решение на общинския съвет. А сега си приписва чужди заслуги, макар че идват избори, смятам, че това не е почтено. Вярно е, че вчера чухме Асен Василев да говори по повод номинацията на Васил Терзиев, че моралът нямал значение, защото не избираме патриарх, а кмет. Доста екзотична ми се струва тази теза, защото за хората, за нормалните хора, които вършат работа, моралът има значение. Така трябва да е и за кмета на „Изгрев“ въпреки насоките на новия му партиен лидер Асен Василев“, коментира Георги Георгиев, по време на акцията по премахване на обектите.

Година след приемането на Наредбата за преместваеми обекти, са премахнати 400 незаконни павилиона в целия град.

„Прилагането на новите правила и осъществяването на контрол извършва от главния архитект и районните кметове, които веднъж месечно трябва да правят проверка на преместваемите обекти, за да няма подобни случаи. Без съмнение, отличникът е арх. Здравков.“, посочи председателят на СОС.