Изглежда, че приказките на Антъни Иванов как без него българското плуване “умира”, са силно преувеличени.

Малко след скандалите на държавното в София, на което една от звездите ни “открадна” вниманието покрай обжалваното наказание с лишаване от права заради пропуснати допинг проби и неспирните си караници с федерацията, доста по-младият му “колега” Петър Мицин влезе в историята на родния спорт.

На Европейското за юноши и девойки в Белград младокът спечели три титли и постави световен рекорд за подрастващи. Последното досега не бе постигано от български плувец, независимо от равнището.

Талантливият ни състезател приключи в сръбската столица със злато на 400 метра свободен стил и с нов световен рекорд за юноши.  

Възпитаникът на треньора Николай Вакареев финишира за 3:44.31 минути и подобри стандарта от 3:44.60 мин. на австралиеца Мак Хортън от 2014 г. 

Българинът свали близо 4 секунди от досегашното си върхово постижение в дисциплината 3:48.02 минути и покри втори олимпийски норматив "А" след успеха на 800 метра свободен стил ден по-рано.

Така Мицин приключи еврошампионата с титли на 200, 400 и 800 метра свободен стил, както и с две квоти за Игрите в Париж догодина.

А общото между Петър Мицин и Антъни Иванов е треньорът - Николай Вакареев. Той е бивш наставник на Иванов, като и в този случай имаше скандали и разменени реплики.