Медицинският чатбот на Google - Med-PaLM 2 - ще бъде тестван в изследователската клиника "Мейо" и други болници в САЩ, съобщи The Verge. Това е специализиран изкуствен интелект, който е оптизимиран за медицински въпроси.

В множество професии вече се ползват генеративни инструменти с изкуствен интелект, най-вече познатият на всички ChatGPT. В медицината обаче се подхожда по-внимателно, тъй като чатботовете често правят множество грешки. Затова чатботът на Google е специално обучени с примери и демострации в областта на медицината.

Модификация на PaLM 2, представен преди два месеца, Med-PaLM 2 все още има проблеми с точността в сравнение с реалните лекари. Но именно това е целта на тестовото пускане на продукта - и инженерите на Google вече работят по различни методи за отстраняването им. 

Но в други отношения - аргументиране, цитиране и разбиране на въпросите, Med-PaLM 2 е сравним с истинските медици. Пациентите, които го тестват заедно с лекарите, могат пък да криптират всичките си медицински данни и да ги опазят дори от Google.

Амбицията на Google е техният чатбот да осигурява базови медицински консултации в райони с ограничен достъп до здравни услуги. От компанията подчертават, че той е още в ранен етап на разработка и тестване.