"Много е важно, че България е противник на геноцида на Русия срещу нашата свобода. Хората рядко признават реалността на злото, когато не са се срещали с него. На нашата земя дойдоха руски окупатори - те убиват и измъчват деца. Тя ги отвлича и ги разделя от семействата им. Учи ги на ненавист. Единството е пътят към мира. Днес проведохме много съдържателни преговори, особено в областта на сигурността."

Това обяви в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски в София.

Очаквано при разговорите с правителство имаше разбирателство, с българския държавен глава имаше напрегнат разговор.

Зеленски пристигна в България на еднодневно посещение с очакване за засилени мерки за сигурност и с предварително изтекла информация за визитата. Самолетът му кацна на Летище София малко след 12 часа българско време. Там го посрещна външната министърка и вицепремиерка Мария Габриел. Час по-късно Зеленски отиде на разговори с министър-председателя Николай Денков в Министерския съвет.

В украинската делегация бяха още външният министър Дмитро Кулеба, Херман Халушченко (министър на енергетиката) и Андрий Ермак (началник на кабинета на Зеленски).

Двамата приеха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна, а министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката. По същото време българският парламент прие решение, с което се възлага на кабинета да започне преговори с Киев за оборудването на АЕЦ "Белене".

Радев и Зеленски в спор

Малко след пристигането на украинския президент беше осветена и една от предварителните интриги на деня - все пак ще има среща с Румен Радев. Потвърждението за това дойде първо от Денков тази сутрин. Той уточни, че лично се е обадил на Радев, за да го информира за посещението на Зеленски. От "Дондуков" 2 пуснаха официално съобщение за срещата доста по-късно през деня, около два часа преди двамата държавни глави да се видят.

Радев обаче избра "интересен" формат - той и хората му от едната страна на масата, от другата - Зеленски и украинската делегация. Срещата беше открита за медиите и предавана на живо в първите поне 15 минути и се видя, че започна като любезен, но напрегнат спор между двамата.

Не закъсня и реакцията на Кремъл за визитата

"Киевският режим прави всичко възможно да въвлече възможно най-много държави директно в този конфликт. Много страни вече се хвърлиха стремглаво - пряко и косвено - в този конфликт. Ясно е, че те ще обсъждат тази тема и с българите", обяви Дмитрий Песков, говорителят на Владимир Путин.

По-късно през деня Денков и Мария Габриел бяха домакини на дискусия с участието на Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество.  

Мерките за сигурност

Визитата протече при засилени мерки за сигурност. Около Народното събрание, сградите на БНБ и президенството имаше много полиция и жандармерия, както и автомобили, обозначени като дипломатически. Опънати бяха и полицейски ленти.

Все пак медиите можаха да снимат украинския президент още на ВИП-а на летището, а в МС той влезе през централния вход на "Дондуков" 1. Разговаря свободно с журналисти по време на брифинга на "Дондуков"1, спокойно реагира и на поредните опити за привличане на вниманието на Илияна Беновска. След това пресече жълтите павета, за да отиде на срещата си с Румен Радев.

Рехав протест отбеляза посещението на Зеленски. Полицията надвишаваше недоволните, които не бяха и двуцифрено число.

Зеленски в Туитър: Ще проведа съдържателни разговори

Малко след кацането на профила на украинския президент в Туитър бе публикувано съобщение за посещението в България:

"София. България. Ще проведа съдържателни разговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, правителствени служители, парламентаристи, политици, журналисти. Подкрепа за отбраната, евроатлантическата интеграция на Украйна, срещата на върха на НАТО, гаранциите за сигурността и прилагането на Формулата на мира".

Разговорите - за отбрана и сигурност

След срещата Мария Габриел потвърди във Фейсбук, че отбраната и сигурността са били предмет на разговора с украинския президент в МС.

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на съвместната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленський. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ", написа тя.

Какво казаха партиите

Лидерът на ПП Кирил Петков подчерта, че мирът е възможен "само когато руският агресор се изтегли изцяло от границите на Украйна".

ГЕРБ приветства посещението на Зеленски, заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на партията Даниел Митов.

"Надяваме се да бъде ползотворно и продължаваме да поддържаме всички възможни действия, които биха довели до успешния завършек на тази война в полза на Украйна, така че тя да възстанови териториалната си цялост", добави той.

Посещението е оценка за правилното поведение на България, коментира и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, като добави, че "правилната позиция" е тази, която движението винаги е защитавала.