Григор Димитров записа победа в първия кръг на Откритото първенство на Великобритания - 6:1, 6:2, 6:1 срещу квалификанта Шо Шимабукуро (Япония), а тя е под номер 80 за него в Големия шлем.

Поначало срещата трябваше да се играе вчера, но отпадна от програмата заради дъжда, объркал графика. Валежи го спираха днес, а веднъж това стана заради протест срещу изкопаемите горива на екоактивисти.

Това стана в началото на втория сет, след като по-рано срещата беше временно преустановена при 5:1 гейма и сервис на Димитров отново заради природата.  Организаторите чакаха "зелените" още вчера, заради тях се извиха опашки - предвид засилени проверки, а днес те все пак изпълниха мисията си.

Двама протестиращи нахлуха на корта и разпиляха части от пъзел и оранжеви конфети по корта. Минути по-късно отново заваля и мачът пак беше прекъснат. Преди това хасковлията взе без проблеми подаването си, а след това и проби на старта на втората част.

При подновяването Григор нямаше проблеми и спечели в три сета, като даде само четири гейма за една от най-убедителните си победи в Шлема.


 

80-ата дойде в мач номер 130 в турнирите от Големия шлем, в три от четирите от които е достигал до полуфинал - през 2014 г. на "Уимбълдън", през 2017 г. на Откритото първенство на Австралия и през 2019 г. на Откритото първенство на САЩ.

И Виктория Томова достигна втория кръг

Виктория Томова се класира за трети път в кариерата си за втория кръг на "Уимбълдън". 

Тя елиминира на старта поставената под номер 27 в схемата американка Бернарда Пера след 6:7(3), 6:3, 6:3 и 2 часа и 20 минути чисто игрово време. 

Двубоят започна във вторник по обяд, но бе прекъснат в началото на втория сет при 1:0 гейма в полза на Томова заради дъжд. След продължително забавяне на програмата и в днешния ден срещата продължи, а намиращата се на 99-о място в света софиянка направи впечатляващ обрат.

След като загуби първия сет с тайбрек, въпреки че водеше с 6:5 гейма и пробив в него, Томова не се предаде.

При подновяването на играта в днешния ден двете си размениха по един бърз пробив, но след това българката направи нов такъв, за да дръпне с 5:3 гейма. Минути след това тя успя да спечели и втория сет, затваряйки го от втората си възможност.

В третия сет първата ракета на България при дамите поведе с 2:0 гейма, Пера изравни, но последва нов пробив за българката за 3:2. До края тя задържа преднината си и така за трети път след 2018 и 2022 година преминава старта на основната схема на "Уимбълдън".

В следащия кръг Томова ще срещне участващата с "уайлд кард" британка Кейти Боултър, която на старта на турнира победи в два сета австралийката Дария Савил. При нова победа 28-годишната българка ще се класира за третия кръг на турнир от Големия шлем за пръв път в своята кариера.