Григор Димитров започва срещу японския квалификант Шо Шимабукуро на откриващия се в понеделник тенис турнир "Уимбълдън" - третият за годината от Големия шлем и единственият на трева.

При успех, поставеният под номер 21 българин ще очаква във втория кръг победителя от двубоя между Иля Ивашка (Беларус) и Федерико Кория (Аржентина).

След това пътят пред Григор, полуфиналист в турнира през 2014 г., логично се усложнява. В третия кръг той може да играе срещу номер 10 Франсис Тиафо (САЩ), а в четвъртия - срещу шестия поставен Холгер Руне (Дания). А ако се справи с тях (или други опоненти), на четвъртфиналите може да го чака водачът в схемата и лидер в ранглистата Карлос Алкарас.  

Испанецът започва срещу 36-годишния французин Жереми Шарди. Френският ветеран, бивш номер 25 в света, е достигал до четвъртия кръг на "Уимбълдън" през 2014 г. В момента той заема едва 534-ата позиция в класацията на ATP.

Алкарас, чието най-добро класиране на "Уимбълдън" е четвърти кръг през миналия сезон, показа, че прогресира на трева с титлата в "Куинс клъб" през миналата седмица. Там той преодоля Димитров.

В горната половина на схемата, срещите от която започват във вторник, са още номер 3 Даниил Медведев (Русия), №5 Стефанос Циципас (Гърция), както и местният любимец и двукратен шампион Анди Мъри (Великобритания).

Циципас стартира срещу шампиона от Откритото първенство на САЩ през 2020 г. Доминик Тийм (Австрия), който обаче е далеч от най-добрите си дни заради постоянни проблеми с контузии. Гъркът може още във втория кръг да играе срещу победителя в надпреварата през 2013-а и 2016 г. Мъри.

Медведев ще срещне в първия кръг 20-годишния британец Артър Фери, който получи "уайлд кард" и ще дебютира в основната схема.

Надпреварата стартира в понеделник с мачовете от долната част на схемата, в която фаворит е защитаващият титлата си и поставен под номер 2 Новак Джокович (Сърбия), който започва срещу аржентинеца Педро Качин.

Сърбинът стана №1 по титли от Горемия шлем миналия месец в Париж, а сега ще се стреми да изравни рекорда на Роджър Федерер от осем трофея на "Уимбълдън".     

Жокера може да играе срещу миналогодишния си опонент във финала Ник Кириос (Австралия) на четвъртфиналите. Той ще играе в първия кръг срещу участващия с "уайлд кард" белгиец Давид Гофен. 

Пътят на Джокович към нов мач за титлата в Лондон изглежда открит, като в неговата част на схемата има малко специалисти на трева, сред които са номер 17 и полуфиналист през 2021 г. Хуберт Хуркач (Полша), и Джон Иснър (САЩ), друг бивш полуфиналист, но през 2018-а.

Бившите четвъртфиналисти в турнира Яник Синер (Италия), Феликс-Оже Алиасим (Канада) и Тейлър Фриц (САЩ) също са сред потенциалните съперници на сърбина в крайната фаза на надпреварата.