"Манчестър Юнайтед" обяви официално трансфера на Мейсън Маунт от "Челси". Играчът подписа петгодишен договор с "червените дяволи" с опция за още сезон, съобщи клубът. И ще носи най-значимия в историята на "Юнайтед" номер - 7. 

Според британската преса "Юнайтед" ще плати 60 милиона паунда (с бонуси) за 24-годишния английски национал. Маунт е възпитаник на "Челси" от 6-годишен и за първи път смени цветовете. За "сините" той отбеляза 33 гола и направи 37 асистенции в 197 мача. Спечели три трофея с "Челси" - Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА и Световното клубно първенство.

Това е първият трансфер на "Манчестър Юнайтед" през летния трансферен прозорец. Преговорите за Маунт, принуден да напусне заради чистката на "Стамфорд бридж", подбудена от финансови причини и правилата на финансовия феърплей, се проточиха. "Челси" отхвърли три оферти, преди двата клуба да се срещнат лично.

Ерик тен Хаг е поискал Маунт, но добре известно е, че отборът изпитва трудности в други зони. Търси централен нападател и вече се отказа от големите си цели - Хари Кейн ("Тотнъм") и Виктор Осимен ("Наполи"), тъй като за тях се искат пари от порядъка на 100-150 милиона. В същото време бюджетът за трансфери това лято е 120 милиона паунда - заради финансовия феърплей и заради нежеланието на собствениците да харчат пари за играчи, продавайки клуба.

На "Олд Трафорд" се изправиха и пред друг казус - търсят вратар. Договорът на Давид де Хеа изтече, не е подновен и се говори, че Тен Хаг просто е загубил доверие в него. Направена е оферта за стража на "Интер" Андре Онана, но предложените 40 млн. не са удовлетворили италианския гранд.

Ясно е, че за да вземе поне още един играч, третият във Висшата лига за миналия сезон трябва да продаде играчи. Твърди се, че сред обявените за продан са Хари Магуайър, Фред, Скот Мактомини, Джейдън Санчо, Антони Марсиал и т.н.

Мейсън Маунт: Амбициозен съм, искам да печеля трофеи

Дори представянето на Маунт с червения екип се позабави. Вчера той отправи видеопослание към феновете на "сините", а днес все пак привличането му бе обявено официално и с фотосесия.

„Не е лесно да напуснеш клуба, в който си израснал, но "Манчестър Юнайтед" ще бъде ново вълнуващо предизвикателство в моята кариера. Играл съм срещу тях и знам колко силен е отборът, към който се присъединявам. Нямам търпение да бъда част от клуб, който иска да спечели повече трофеи, каза Маунт пред пресслужбата на новия си клуб.

- Всеки може да види, че клубът направи големи крачки напред под ръководството на Ерик тен Хаг. След като се срещнах с треньора и обсъдих неговите планове, очаквам с нетърпение предстоящите сезони и съм готов за тежката работа. Аз съм много амбициозен. Знам колко страхотно е да печелиш големи трофеи и какво е необходимо. Ще дам всичко, което имам, за да го преживея отново в "Манчестър Юнайтед“."

С номер 7 в "Манчестър Юнайтед" са играли Джордж Бест, Брайън Робсън, Ерик Кантона, Дейвид Бекъм, Кристиано Роналдо... В последните години обаче номерът не донесе късмет на звезди като Единсон Кавани, Алексис Санчес, Анхел ди Мария и Мемфис Депай.