Собствениците на "Челси" от консорциума "БлуКо" закупиха френския клуб "Страсбург", съобщи Би Би Си. Зад "БлуКо" стоят бизнесмени и компании, начело на които е американският милиардер Тод Боули.

Той и партньорите му се сдобиха с "Челси" през миналата година, когато британското правителство и западните санкции принудиха Роман Абрамович да продаде лондончани.

Според Би Би Си и други медии за акциите на "Страсбург" са платени едва 75 милиона евро - за толкова се спазарява сега добър футболист.

Марк Келер, който е начело на "Страсбург" от 2012 г., когато клубът бе заплашен от фалит, ще остане на президентския пост. При неговото управление отборът се изкачи от трета дивизия до френския елит, където играе вече шест поредни сезона.

През 2019 г. спечели купата на Лигата във Франция.

В изявление Келер заяви, че "въпреки че клубът не е притеснен финансово, в управлението му са наясно, че е достигнат таванът с настоящия модел на мениджмънт".

Така "БлуКо" и съответно "Челси" тръгват по пътя на "Сити футбол груп" и "Манчестър Сити", които вече притежават дузина клубове от цял свят. 

Тод Боули е заявявал официално, че това е добър бизнеспроект и от гледна точка на развитие на млади футболисти.