Страните членки на НАТО взеха решение да удължат с още една година мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Новината съобщи днес самият той в "Туитър".

„Съюзниците от НАТО ми оказаха чест, като ми удължиха мандата като генерален секретар до 1 октомври 2024 г. Трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка гарантира свободата и сигурността ни близо 75 години, а в един по-опасен свят нашият алианс е по-важен от всякога“, написа Столтенберг.

Бившият премиер на Норвегия оглавява пакта от 2014 г. Това е четвъртото удължаване на мандата му. Съюзниците пак не са могли да постигнат консенсус около бъдещ наследник, съобщи Ройтерс.

Оставането му на поста означава приемственост, изтъква Ройтерс. Всичко се случва в момент, в който страните членки на алианса подкрепят Украйна в отблъскването на руските атаки, но същевременно избягват пряк конфликт между НАТО и войските на Кремъл.

Мнозина виждат в 64-годишния Йенс Столтенберг стабилен лидер, който търпеливо и спокойно изгражда консенсуса в блока.

Голяма негова заслуга според дипломати е запазването на единството в редиците на НАТО чрез постигане на баланс между тези, които искат по-голяма подкрепа за Украйна, и тези, които се опасяват от световен конфликт.

Само след седмица – на 11 и 12 юли, във Вилнюс ще се състои срещата на върха на Северноатлантическия пакт. Следващите задачи на Столтенберг са прехвърляне на фокуса върху отбраната срещу евентуална руска атака след десетилетия, през които НАТО се бе съсредоточила върху мисии извън границите си – на Балканите и в Афганистан. Той ще трябва да изглади и противоречията и около бъдещата роля на алианса в Азия. САЩ искат по-голяма намеса на НАТО в противопоставянето на Китай. В същото време Франция иска главното внимание да бъде отделено на Северния Атлантик.