Изненада и притеснение - това е реакцията на А1 Group от решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в България да одобри придобиването на "Нетуоркс-България" и шест по-малки компании от страна на Vivacom, обявиха от майчината компания на българския телеком A1.

"Това развитие възпрепятства потенциалния риск от доминираща позиция на една телекомуникационна компания и не е в полза на потребителите в страната", пишат в позиция от A1 Group.

Сделката бе спряна от Върховния административен съд и върната за преглед поради индикации за съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция и опасения от прекомерна концентрация. Ако бъде одобрено още едно придобиване в поредицата от сливания на икономически и инфраструктурно силни оператори, Vivacom ще придобие над 60% от пазара на телевизионни програми и близо 40% от пазара на интернет.

"Тази консолидация не само ще ограничи конкуренцията, но и няма да допринесе за благоприятстването на обществото като цяло", смятат от A1 Group.

Според тях събитията са особено притеснителни предвид предстоящото решение относно придобиването на най-големия оператор на широколентов интернет, Булсатком. Публично достъпната информация указва, че тази сделка е опит на United Group да получи контрол върху дейността на Булсатком без уведомление до КЗК и при съмнение за редица други нарушения на закона.

С придобиването на още седем дружества се създава още по-голям риск от засилване на пазарните позиции на един играч в ущърб на конкурентите и потребителите, твърдят от телекома. В светлината на своята стратегическа роля в страната и региона, A1 Group вече е информирала Европейската комисия за своите опасения относно скритото изкупуване на Булсатком от страна на United Group.