Поради продължаващите размирици във Франция президентът Еманюел Макрон отмени държавното си посещение в Германия. Дълго планираната визита, която трябваше да започне в неделя вечерта, ще бъде осъществена на по-късна дата, съобщиха Елисейският дворец и Канцеларията на федералния президент.

Посещението на френския президент в Германия щеше да е първата визита на държавен глава на Франция от 23 г. насам.

„Макрон просто трябва да остане във Франция сега заради напрегнатата ситуация и да координира управлението на кризата", заявиха от обкръжението на френския президент.

В събота следобед в телефонен разговор Макрон и германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер се договориха да отложат срещата. Щайнмайер изрази съжаление за отмяната, но заяви, че "напълно разбира ситуацията" във Франция. Той изрази надежда, че насилието по улиците може да бъде прекратено възможно най-скоро.

От сряда насам в редица градове на Франция вечер след вечер се водят улични боеве между младежи и полицията. Безредиците бяха предизвикани от смъртта на 17-годишния Нахел М., който във вторник беше застрелян от полицай по време на пътна проверка в парижкото предградие Нантер. По време на бунтовете, които бързо се разпространиха в цялата страна, само в събота вечерта бяха подпалени 1350 превозни средства и 266 сгради.

Повече от 1300 души бяха арестувани. Нахел М. беше погребан в Нантер в събота следобед.

С оглед на тази критична ситуация Макрон е решил да отложи пътуването. Осъществяването щеше да му донесе още повече вътрешни упреци, отколкото вече среща от десния и левия политически спектър заради бунтовете в предградията.

Визитата трябваше да започне в неделя вечерта в Германския литературен архив в Марбах край Щутгарт. В понеделник и вторник щяха да последват спирки в Лудвигсбург, където Шарл дьо Гол изнася прочутата си реч пред германската младеж през 1962 г., както и в Берлин и Дрезден.

В саксонската столица Макрон от своя страна искаше да произнесе реч на открито пред хиляди хора.

Сътрудничеството между правителствата на канцлера Олаф Шолц и френския държавен глава напоследък е белязано от напрежение. Неведнъж се стига до спорове по централни въпроси, като например развитието на независими европейски отбранителни системи или ролята на ядрената енергия в електроснабдяването на Европа.

Това е една от причините, поради които Макрон се стреми да "набере малко височина и да бъде по-близо до германското общество", обясниха от обкръжението му.