По време на посещението си в Киев испанският министър-председател Педро Санчес обеща нова помощ в размер на 55 милиона евро на Украйна, предаде ДПА, на която се позовава БТА.

Средствата имат за цел да подпомогнат "финансирането на малки и средни предприятия в Украйна", заяви Санчес по време на обръщението си към украинския парламент.

Санчес пристигна в Киев тази сутрин - първия ден от шестмесечното председателство на Мадрид на Съвета на Европейския съюз. Той заяви, че целта на посещението му е да предаде на Украйна неизменната солидарност на Европа, която тя изпитва към изпадналата в затруднения държава.

Европейският съюз ще помага на Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо" и "независимо от цената, която трябва да се плати", каза той.

По време на речта си пред Върховната Рада (украинския парламент) Санчес припомни, че ЕС е мирен проект, създаден след Втората световна война, който има за цел да предотвратява нови войни на континента. 

Европа е отворена за тези, които се стремят към нея, заяви испанският премиер, подкрепяйки стремежа на Киев за членство в ЕС. Речта на Санчес пред Върховната Рада не беше предавана пряко по телевизията от съображения за сигурност.

През последните месеци Русия атакува украинската столица с безпилотни летателни апарати и ракети - понякога дори при посещението на високопоставени чуждестранни представители, отбелязва ДПА.