Новак Джокович спечели "Ролан Гарос" и вече е най-титулуваният в историята на мъжкия тенис с 23 титли в турнири от Големия шлем.

Той изпревари Рафаел Надал, при това го направи на любимата надпревара на Матодора, който не участва тази година заради контузия.

На финала в Париж, проследен на трибуните на централния корт от цяло съзвездие величия на спорта и шоубизнеса, Джокович победи норвежеца Каспер Рууд със 7:6 (1), 6:3, 7:5. Това е третата му титла на Откритото първенство на Франция.

Каспер Рууд загуби на финала за втора поредна година - през миналата той преклони глава пред Рафаел Надал. Сега бе по-равностоен, но това не стигна, за да препречи пътя на Ноле към най-големия връх на професионалния тенис.

Решаващ може би се оказа първият сет, в който Рууд проби първи и поведе с 3:0. Геймовете бяха дълги и с майсторски отигравания. Джокович показа, че е решен да постави рекорда още на клея в Париж и успя да изравни. 

Сетът стигна до тайбрек, в който Ноле не остави съмнения в по-високата си класа. Инерцията продължи с доминация във втория, затворен набързо от фаворита.

Третият отново бе равностоен, но желанието на феновете на Рууд и неутралните зрители за по-дълга и равностойна битка не се сбъдна. Пробиви нямаше. Джокович се измъкна от 0:30, за да изравни 5:5 на своя начален удар. 

И на свой ред показа на скандинавеца какво е пропуснал с брейк на нула за 6:5. Не след дълго дойде развръзката и създадавето на история - 7:5 и 3:0.

Вчера титлата при жените спечели Ига Швьонтек - трета и за нея на "Ролан Гарос".

Шампионът: Ако искаш по-добро бъдеще, създаваш го сам

"Привилегия е за мен да споделя този момент. Едва ли е съвпадение, ча точно тук взех 23-тата си титла, защото тук винаги ми е било най-трудно. Изключително съм горд и доволен. Благодаря за енергията, ентусиазма и положителните емоции", започна сръбският шампион.

И след това се обърна към Каспер Рууд:

"Поздравления за твоя екип, които са страхотни професионалисти и хора. Съжалявам за резултата, знам колко е трудно. Но ти играеш трети финал в последните си пет участия в Големия шлем и втори пореден тук. Пожелавам ти да побеждаваш всеки, освен мен".

"Огромна чест е за мене да получа купата от ръцете на Яник Ноа. Бях много малък, когато ти Яник, се отказа. Но знам какво огромно влияние имаш върху историята на френския тенис. Благодарен съм на семейството ми, на хората от моя щаб, защото не ме оставиха без подкрепа нито за минутка. Накрая искам да кажа, че ако искаш по-добро бъдеще, трябва да го създадеш. Всичко е в твоите ръце".

Последното бе най-вече посвещение към младите хора от цял свят - независимо кои са и с какво се занимават, но Ноле изтъкна най-вече ролята на спорта като възможност и перспектива за развитие.

"Благодаря на футболните звезди, които дойдоха на мача и ми дадоха подкрепата си - Жиру, Ибрахимович, Мбапе, Том Брейди. За мен е чест да играя пред такива хора, такива звезди", завърши Джокович.

Каспер Рууд: Радвам се, че бях първият, който те поздрави за титлата

"Това е още един рекорд, с който ти пренаписа историята на нашия спорт. Радвам се, че аз съм човекът, който първи те поздравява за титлата. Продължавай да работиш така и да подобряваш рекорди. Благодаря на организаторите и на хората, които идваха рано сутрин и си тръгваха късно вечер. Не бива да бъдат забравени", рече финалистът.

"Не мога да благодаря на всички, но искам да спомена майка ми, баща ми, семейството и щаба ми. Публиката, атмосферата бяха невероятни в тези две седмици. Надявам се, че ще се видим догодина", завърши норвежецът.