УЕФА обяви формата и регламента на квалификациите за Световното първенство през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико. Както е известно, това е първият Мондиал, на който отборите ще бъдат 48, вместо 32. Така и квотите за Европа са повече, но не много повече, както ни се искаше - 16 от 13. 

Това променя и цикълът на пресявките. Ще има 12 групи от по четири или пет отбора. Единствено победителят от всяка група се класира за финалите директно. Заелите вторите места ще играят плейофи, заедно с четирите най-добре класирани победители в групите от Лигата на нациите и непридобили квоти от квалификациите.

Това означава, че България трябва да спечели група или да търси път към Северна Америка на "втора цедка" - като №2 или от Лигата на нациите, но и това няма да е никак лесно.

Предполага се, че въпросните 16 тима, които ще определят последните четири участника от Стария свят, ще бъдат в разделени в четири групи по 4. В тях няма да играят всеки срещу всеки, а на принципа полуфинали и финал. Така се процедираше за катарския Мондиал.

Всички мачове в Зона Европа ще се изиграят през календарната 2025 г., подобно на квалификациите за Евро 2024, които вървят в настоящата. Единствено баражите - в два кръга, ще се проведат в последните осем дни на март 2026 г. За разлика от последното Световно, предстоящото отново ще е през лятото - юни-юли.

Догодина, освен Евро 2024 в Германия, ще премине пък поредното издание на Лигата на нациите. Това предполага много сметки през 2025-2026 г. 

На този етап не е ясно дали Русия ще участва в световните квалификации (и в Лигата на нациите), но ако войната продължава, отговорът е ясен. Сборная бе извадена от всички турнира на ФИФА и УЕФА на всички нива малко след началото на войната. Трябваше да участва в баражи за Катар 2024, но нахлуването бе започнало малко преди това и селекцията бе извадена от надпреварата.

В тази връзка УЕФА обяви, че отборите на Украйна и Беларус ще бъдат разделени и няма да попаднат в една и съща група, ако се класират на Европейското догодина. Очаква се това да стане факт и за предстоящите турнири, особено ако конфликтът продължава.

Пак по политически причини, остава невъзможно един срещу друг да играят Босна и Херцеговина и Косово, Азербайджан и Армения, а също така Испания и Гибралтар. Жребият за групите на Евро 2024 е на 2 декември. След това ще е тегленето за Лигата на нациите. Все още няма дата за жребия за световните квалификации, но няма да е преди краят на 2024 г.