65% от американците подкрепят изпращането на военна помощ за Украйна, според проучване на Ройтерс и "Ипсос". Това е ръст от цели 19 на сто спрямо май 2023 г. Анкетата е била проведена в понеделник и вторник - броени дни след бунта на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин. 

81% от демократите, 56% от републиканците и 57 на сто от независимите избиратели поддържат доставката на американски оръжия. Показателна е високата подкрепа сред консерваторите - фаворитите сред кандидат-президентите на Републиканската партия Доналд Тръмп и Рон Десантис настояват незабавно да бъде прекратена американската помощ за украинците и да се търси мир, който със сигурност би бил неблагоприятен за Киев.

От проучването става ясно, че голямо мнозинство от американците - 67 на сто и 73% - е по-вероятно да подкрепи кандидат на президентските избори през 2024 г., който ще продължи военната помощ на Украйна, и такъв, който подкрепя НАТО. Според бившият шеф на Пентагона Марк Еспър Тръмп е възнамерявал да извади САЩ от алианса при втория си мандат. Тази възможност не му се удаде, тъй като Джо Байдън го победи на изборите през 2020 г. 

Данните в изследването на Ройтерс и "Ипсос" разкриват, че американският народ твърдо подкрепя позицията на Байдън по въпроса с американската покрепа за Украйна. Белият дом одобри 41 пакета военна помощ за украинците на обща стойност над 40 милиарда долара, откакто руският президент Владимир Путин стартира необоснаваната инвазия през февруари 2022 г.

Проучването сочи, че според 76% от американците военната помощ за Украйна демонстрира на Китай и други съперници, че Съединените щати имат "волята и способността да защитят нашите интереси, нашите съюзници и себе си".