"Като искат да има тяхна номинация, ще има две и парламентът ще избере. Като дадат по-добър кандидат. Просто им се учудвам. Да вземат БНБ щом искат".

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира факта, че "Продължаваме промяната" ще издигне своя кандидатура за шеф на БНБ. Борисов вече заяви, че ГЕРБ подкрепя настоящия гуверньор Димитър Радев. На въпрос дали в крайна сметка ГЕРБ отново ще разчита на плаващи мнозинства, каквито вече имаше по различни теми с ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", Борисов изтъкна, че е важно колко е добър кандидатът.

Борисов коментира и предпочитанието на ЕК за Илиана Иванова за български еврокомисар:

"Позицията на ГЕРБ по отношение на присъединяването на Албания и Северна Македония, Украйна, приемането на законите от Плана за възстановяване и устойчивост на служебния министър Крум Зарков, се оцени високо в Брюксел и затова се даде път на нашия кандидат да отиде в ЕП и затова казвам, че не е избран. Илиана Иванова би трябвало да я поздравим за това. Това, че имаше и втори кандидат - Даниел Лорер, показва колко много потенциал има България за хора, които отговарят на тези изисквания", заяви Борисов.

По отношение на бюджета - дали от ГЕРБ ще го подкрепят, Борисов каза, че е редно Асен Василев да дойде и да ги запознае по някои теми и да каже какво мисли, за да е ясно какво точно се очаква да бъде подкрепено.

"Надявам се и затова няма да го критикувам бюджета сега. Имам забележки по него, има сектори, които се вълнуват от този бюджет. Но според мен, липсата на коалиционно споразумение, механизъм, изисква първо да разговарям с него и след това ако може да се отстранят забележките, да ги отстраним и тогава да понесем заедно отговорност по този бюджет", поясни Бойко Борисов.

Той изтъкна данните от новите социологически изследвания, според които близо половината от българите казват, че настоящото правителство е възможно най-доброто за държавата.

На последната лидерска среща Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков декларирали, че стоят зад поетия ангажимент да има ротация на премиерите.

По предложение на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС Народното събрание удължи срока за представяне на кандидатури за председател на Сметната палата от 7 на 14 дни. Крайният срок за внасяне на документи на кандидатите изтича на 7 юли в 18.00 часа.