И това се случва в момента - базираният в Лондон австралийски бизнесмен Аарън де Соуса организира Enhanced Games (в свободен превод - Игри за допингирани), предаде АП.

Нещо като антипод на Олимпийските игри, доколкото се смята, че те са чисти от забранени препарати, а това би било доста наивно.

Богаташът лансира идеята си, като твърди, че събитието ще е догодина, без да посочва домакин, дати, график и т.н. На уебсайта на надпреварата се посочва, че дисциплините са пет - лека атлетика, плуване, вдигане на тежести, гимнастика (не се посочва спортна или художествена, бел. ред.) и бойни спортове (и тук липсва конкретика).

Ясно е, че допингът е силно застъпен в поне четири от изредените тук спортове.

Де Соуса казва, че иска с помощта на забранените вещества да "отключи човешкия потенциал" и че подобряване на световни рекорди е добре дошло, силно се препоръчва дори. Независимо от това кой какво е приел. Няма да има контрол.

Предприемачът обещава, че на събитието му ще видим "най-бързия човек", някой който е подобрил рекорда на Юсейн Болт на 100 метра в леката атлетика. Но досега светът не бил готов за това. Олимпизмът го мразел и низвергнал, като това щяло да продължи, реди Де Соуса.

Той вече кани спортните фенове да присъстват на надпреварата му, а детайлите ще бъдат обявени допълнително. Обещава зрелище и голям зрителски интерес.

Намерението на австралиеца среща остър отпър в спортните среди, като експерти, фенове и състезатели го осъждат. Има, разбира се, и подръжници, като в социалните мрежи някои от тях отбелязват, че на Допинг игри поне ще отпаднат "лицемерието" и "криенето".

Сред отричащите е Австралийският олимпийски комитет, който заклейми идеята като "опасна и безотговорна". Според АОК спортът трябва да е чист и безопасен за практикуващите го. Шефът на организацията Мат Керъл даде пресконференция, на която критикува Де Соуса и неговия проект.