През 2022 г. Земята е загубила абсорбиращата въглероден двуокис тропическа гора гора с площ, по-голяма от Швейцария или Нидерландия. По-голямата част от нея е била унищожена, за да се освободи място за добитък и селскостопански култури, разкрива анализ на сателитни данни, публикуван във вторник, предаде Франс прес.

Това е почти едно футболно игрище със големи тропически дървета, изсичани или изгаряни на всеки пет секунди, ден и нощ, и с 10 процента повече от предходната година, според Института за световните ресурси (ИСР).

Тропическите гори, унищожени миналата година, са можели да усвоят 2,7 милиарда тона CO2, които вместо това са били изпуснати в атмосферата. Това количество се равнява на емисиите от изкопаеми горива на Индия, най-гъсто населената нация в света, съобщи звеното за глобално наблюдение на горите на ИСР.

На Бразилия се падат 43 процента от загубата, а Демократична република Конго и Боливия са отговорни съответно за около 13 и девет процента.

Над 41 000 квадратни километра тропическа гора, унищожени в световен мащаб миналата година, правят 2022 г. четвъртата най-опустошителна година от две десетилетия.

Ускоряващата се загуба идва година след като световните лидери обещаха на срещата на върха КОП-26 в Глазгоу през 2021 г. да спрат загубата на гори до 2030 г.

В световен мащаб растителността и почвата постоянно поглъщат около 30 процента от замърсяването с CO2 от 1960 г. насам, въпреки че тези емисии са се увеличили наполовина.