Премиерът Николай Денков заяви, че се надява кабинетът да стигне до ротация и той лично работи за това. Така Денков отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди време заяви, че ротация едва ли ще има.

Денков каза още, че работи добре с Мария Габриел, но допълни, че тя е под натиск от ГЕРБ. И изтъкна, че не е ясно когато се смени премиерът дали ще бъде толкова търпелив, колкото е той.

Два проблема ни пречат - липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи. Това коментира Денков по време на откриването на Софийския икономически форум.

Според него България трябва да работи за развитие на икономиката си, въпреки че е малка държава.

"Нашата страна е твърде малка, за да бъде конкурентна на големите региони. За съжаление това, което виждаме е, че има две основни пречки - съществуващите проблеми с върховенството на закона.

Вторият проблем е недостатъчна позиция за интеграция към НАТО и Запада и някои сантименти на източните ни съседи. Тези проблеми трябва да бъдат разглеждани заедно", заяви Денков.

Той допълни, че ще бъдат изградени два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй", както и ще бъдат затворени мините и централите в "Марица изток".

"Само преди 4 години бизнес лидерите на целия свят се състезаваха в това как да оптимизират процесите си, използвайки организацията на икономиката. Европейски и американски компании изнасяха производства в Китай, китайски фирми купуваха европейски и американски компании, всеки се опитваше да оптимизира производството, логистиката, услугите по начин, който беше предначертан.

Тези четири години изглеждат толкова далеч от сегашната перспектива - първо с пандемията, след това с изкуственото повишаване на цените на енергоносителите, началото на войната в Украйна, която показа, че светът не е сигурно място за търговия. Всичко това доведе до пълно преосмисляне на начина, по който трябва да се организира процесът", каза Денков.

Според премиера за региони като нашия икономическата криза може да е възможност да намерим своето място на картата и на Европа, и на границата между Европейския и Азиатския континент, така че да имаме своето самостоятелно място и тежест, с които да се включим в тези световни процеси.

По-късно премиерът Денков коментира пред журналисти, че лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се проведе през следващите дни, за да се изгладят противоречията. Той повтори, че ще участва в разговорите и припомни, че всички назначения на министри, техните заместници и на областни управители се съгласуват с ГЕРБ-СДС, което бави процеса.

Денков изтъкна, че договарянето на коалиционно споразумение би отнело месеци наред.

"Надявам се да стигнем до ротация и работя много упорито за това нещо. Да видим дали, когато се смени премиерът и химикалката е в другия министър-председател, дали и той ще има тази възможност да бъде търпелив, както съм аз в момента, за да търсим консенсус. С г-жа Мария Габриел работим много добре, спокойно, обсъждаме, но и тя е подложена на много сериозен натиск от хора от средите на ГЕРБ", заяви Денков.

За новия пакет от военна помощ за Украйна премиерът потвърди, че това което ще даде страната ни е аналогично на това от първия транш и ще се предоставя на етапи. Денков беше категоричен, че страната ни е изпуснала преди 10 - 15 месеца някои от възможностите България да получи заместващо въоръжение за армията.

"Бих казал, че това отразява политиката на служебното правителство – то не се е интересувало как да използва тези възможности. Още по-ярък пример е възможността за включване на нашия военнопромишлен комплекс в производство на снаряди с подходящи инвестиции по натовски стандарти", обясни Денков.

Правителството разработва концепция за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за затварянето на въглищните централи и мините от Маришкия басейн, за да се получи още тази година втори транш по плана, но това зависело и от приемането на необходимите закони от парламента. Искане за плащането от страна на ЕК трябва да се направи до края на септември.

Премиерът Николай Денков успокои, че работни места  в региона на Стара Загора няма да се губят

"Няма застрашаване на позициите на хората, които работят в ТЕЦ "Марица-изток" 2, така че отсега искам да им кажа, че обсъждаме варианти, които са благоприятни за тях, така че в момента се опитваме за няколко седмици буквално да наваксаме това, което не е свършено много месеци назад", каза още Денков.